Tarta rabarbarowa - przepisy Kitchen Machines Touch/Touch + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta rabarbarowa

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 1 Słodkie ciasto kruche (8 osób)

  • 1 Krem migdałowy (6 osób)

  • 500 g Mrożony rabarbar

  • 200 g Dżem truskawkowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do wykonania tego przepisu trzeba przygotować 2 składniki bazowe: słodkie ciasto kruche i krem migdałowy. Czy masz przygotowane te elementy, zanim kontynuujesz? Jeśli nie, znajdziesz je w sekcji „Wymagania wstępne” na głównym ekranie przepisu. Ten przepis wymaga 1 godz. i 23 min czasu przygotowania oraz odstawienia na 1 godz. do lodówki.

  • 1 Słodkie ciasto kruche (8 osób)
  • 1 Krem migdałowy (6 osób)

Etap 2 /6

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Etap 3 /6

Rozwałkuj ciasto do grubości 4 mm i umieść je w formie do tart o średnicy 30 cm. Chwyć część ciasta wystającą poza okrąg i przesuń ją za krawędź, dociskając jednocześnie palcami drugiej ręki, aby przylegała do formy. Następnie delikatnie popchnij palcami ciasto na okrąg, aby uzyskać ładny kąt prosty. Proces ten nazywa się wykładaniem tarty do formy. Za pomocą małego noża odetnij nadmiar ciasta, przesuwając ostrze po okręgu lub formie.

  • 1 Słodkie ciasto kruche (8 osób)

Etap 4 /6

Nakłuj ciasto widelcem. Za pomocą łyżki stołowej rozprowadź 100 g dżemu truskawkowego na spodzie tarty. Na dżemie rozprowadź krem migdałowy. Na kremie rozłóż kawałki rabarbaru.

  • 1 Krem migdałowy (6 osób)
  • 500g Mrożony rabarbar
  • 200g Dżem truskawkowy

Etap 5 /6

Piecz przez 40 min.

Etap 6 /6

Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Pozostały dżem truskawkowy gotuj na małym ogniu przez 30 s, a następnie pokryj nim tartę.

  • 200g Dżem truskawkowy