Tarta rabarbarowa
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 Słodkie ciasto kruche (8 osób)
1 Krem migdałowy (6 osób)
500 g Mrożony rabarbar
200 g Dżem truskawkowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do wykonania tego przepisu trzeba przygotować 2 składniki bazowe: słodkie ciasto kruche i krem migdałowy. Czy masz przygotowane te elementy, zanim kontynuujesz? Jeśli nie, znajdziesz je w sekcji „Wymagania wstępne” na głównym ekranie przepisu. Ten przepis wymaga 1 godz. i 23 min czasu przygotowania oraz odstawienia na 1 godz. do lodówki.
Etap 2 /6
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Etap 3 /6
Rozwałkuj ciasto do grubości 4 mm i umieść je w formie do tart o średnicy 30 cm. Chwyć część ciasta wystającą poza okrąg i przesuń ją za krawędź, dociskając jednocześnie palcami drugiej ręki, aby przylegała do formy. Następnie delikatnie popchnij palcami ciasto na okrąg, aby uzyskać ładny kąt prosty. Proces ten nazywa się wykładaniem tarty do formy. Za pomocą małego noża odetnij nadmiar ciasta, przesuwając ostrze po okręgu lub formie.
Etap 4 /6
Nakłuj ciasto widelcem. Za pomocą łyżki stołowej rozprowadź 100 g dżemu truskawkowego na spodzie tarty. Na dżemie rozprowadź krem migdałowy. Na kremie rozłóż kawałki rabarbaru.
Etap 5 /6
Piecz przez 40 min.
Etap 6 /6
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Pozostały dżem truskawkowy gotuj na małym ogniu przez 30 s, a następnie pokryj nim tartę.