Syrniczki
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
7 sztuki
250 g Twarogu półtłustego
3 łyżka Mąki pszennej
1 Średnie jajko
0.5 Opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka Oleju roślinnego
Do podania:
Maliny, jeżyny lub inne ulubione owoce
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Do miski dodaj twaróg, 3 duże łyżki mąki pszennej (z górką), 1 jajko oraz 0,5 opakowania cukru wanilinowego. Dokładnie rozmieszaj wszystkie składniki, np. widelcem.
Etap 3 /6
Na kratkę frytkownicy wyłóż kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj dokładnie jego powierzchnię olejem roślinnym.
Etap 4 /6
Nabieraj łyżką porcję ciasta i przekładaj ją na dłoń. Formuj kulkę i delikatnie ją spłaszczaj. Ciasto będzie klejące. Układaj w urządzeniu. Z podanych proporcji powinno wyjść 7 małych placuszków.
Etap 5 /6
Piecz w 180°C przez 20 minut. W połowie pieczenia (po 10 minut) odwróć placki. Użyj do tego celu, np. wąskiej szpatułki lub widelca. Ciasto na spodzie będzie jeszcze klejące i niezbyt ścięte. Staraj się robić to delikatnie, aby ich nie porozrywać.
Etap 6 /6
Gotowe placki przekładaj na talerz. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Wierzch obsyp cukrem pudrem i udekoruj owocami.