Syrniczki - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Syrniczki

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

7 sztuki

  • 250 g Twarogu półtłustego

  • 3 łyżka Mąki pszennej

  • 1 Średnie jajko

  • 0.5 Opakowania cukru wanilinowego

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • Do podania:

  • Maliny, jeżyny lub inne ulubione owoce

  • Cukier puder

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 250g Twarogu półtłustego
  • 3łyżka Mąki pszennej
  • 1 Średnie jajko
  • 0.5 Opakowania cukru wanilinowego
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • Do podania:
  • Maliny, jeżyny lub inne ulubione owoce
  • Cukier puder

Etap 2 /6

Do miski dodaj twaróg, 3 duże łyżki mąki pszennej (z górką), 1 jajko oraz 0,5 opakowania cukru wanilinowego. Dokładnie rozmieszaj wszystkie składniki, np. widelcem.

Etap 3 /6

Na kratkę frytkownicy wyłóż kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj dokładnie jego powierzchnię olejem roślinnym.

Etap 4 /6

Nabieraj łyżką porcję ciasta i przekładaj ją na dłoń. Formuj kulkę i delikatnie ją spłaszczaj. Ciasto będzie klejące. Układaj w urządzeniu. Z podanych proporcji powinno wyjść 7 małych placuszków.

Etap 5 /6

Piecz w 180°C przez 20 minut. W połowie pieczenia (po 10 minut) odwróć placki. Użyj do tego celu, np. wąskiej szpatułki lub widelca. Ciasto na spodzie będzie jeszcze klejące i niezbyt ścięte. Staraj się robić to delikatnie, aby ich nie porozrywać.

Etap 6 /6

Gotowe placki przekładaj na talerz. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Wierzch obsyp cukrem pudrem i udekoruj owocami.