Wołowina po burgundzku
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Wołowiny (łopatka, karkówka lub pręga)
1 łyżka Oleju do smażenia
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
2 Marchewki
100 g Boczku wędzonego w kostce
200 g Pieczarek
2 łyżka Koncentratu pomidorowego
250 ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)
250 ml Bulionu wołowego lub warzywnego
1 łyżeczka Suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
2 Liście laurowe
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka Mąki do obtoczenia mięsa
Masło + mąka (opcjonalnie, do zagęszczenia)
Świeża natka pietruszki do podania
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, marchew w grube plastry, pieczarki w ćwiartki, czosnek drobno posiekaj.
Etap 2 /10
Włącz mocne smażenie i dodaj olej. Obsmaż boczek, aż się lekko zarumieni. Wyjmij i odłóż.
Etap 3 /10
Wołowinę obtocz w mące. Obsmaż partiami na tym samym tłuszczu, aż się mocno zrumieni ze wszystkich stron. Odkładaj na bok.
Etap 4 /10
Do misy wrzuć cebulę i marchewkę, smaż 2–3 minuty.
Etap 5 /10
Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze minutę, mieszając.
Etap 6 /10
Dorzuć pieczarki i podsmaż, aż puszczą wodę.
Etap 7 /10
Dołóż z powrotem mięso i boczek. Zalej wszystko winem i bulionem.
Etap 8 /10
Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Całość zagotuj w trybie mocne smażenie.
Etap 9 /10
Przejdź w gotowanie pod ciśnieniem w trybie ekspres i gotuj przez 35–40 minut.
Etap 10 /10
Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką masła roztartą z mąką. Podawaj gorące, posypane natką pietruszki.