Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wołowina po burgundzku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 g Wołowiny (łopatka, karkówka lub pręga)

  • 1 łyżka Oleju do smażenia

  • 1 Cebula

  • 2 Ząbki czosnku

  • 2 Marchewki

  • 100 g Boczku wędzonego w kostce

  • 200 g Pieczarek

  • 2 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • 250 ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)

  • 250 ml Bulionu wołowego lub warzywnego

  • 1 łyżeczka Suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego

  • 2 Liście laurowe

  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

  • 1 łyżka Mąki do obtoczenia mięsa

  • Masło + mąka (opcjonalnie, do zagęszczenia)

  • Świeża natka pietruszki do podania

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, marchew w grube plastry, pieczarki w ćwiartki, czosnek drobno posiekaj.

  • 800g Wołowiny (łopatka, karkówka lub pręga)
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 2 Marchewki
  • 200g Pieczarek

Etap 2 /10

Włącz mocne smażenie i dodaj olej. Obsmaż boczek, aż się lekko zarumieni. Wyjmij i odłóż.

  • 1łyżka Oleju do smażenia
  • 100g Boczku wędzonego w kostce

Etap 3 /10

Wołowinę obtocz w mące. Obsmaż partiami na tym samym tłuszczu, aż się mocno zrumieni ze wszystkich stron. Odkładaj na bok.

  • 800g Wołowiny (łopatka, karkówka lub pręga)
  • 1łyżka Mąki do obtoczenia mięsa

Etap 4 /10

Do misy wrzuć cebulę i marchewkę, smaż 2–3 minuty.

  • 1 Cebula
  • 2 Marchewki

Etap 5 /10

Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze minutę, mieszając.

  • 2 Ząbki czosnku
  • 2łyżka Koncentratu pomidorowego

Etap 6 /10

Dorzuć pieczarki i podsmaż, aż puszczą wodę.

  • 200g Pieczarek

Etap 7 /10

Dołóż z powrotem mięso i boczek. Zalej wszystko winem i bulionem.

  • 250ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)
  • 250ml Bulionu wołowego lub warzywnego

Etap 8 /10

Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Całość zagotuj w trybie mocne smażenie.

  • 1łyżeczka Suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
  • 2 Liście laurowe
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Etap 9 /10

Przejdź w gotowanie pod ciśnieniem w trybie ekspres i gotuj przez 35–40 minut.

Etap 10 /10

Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką masła roztartą z mąką. Podawaj gorące, posypane natką pietruszki.

  • Masło + mąka (opcjonalnie, do zagęszczenia)
  • Świeża natka pietruszki do podania

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
45 min.

Wołowina po burgundzku

Review 4 stars (average)

Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Wołowina po burgundzku
Tefal
Tefal
21 min.

Wołowina po katalońsku

Review 3 stars (average)

1 Recenzje

Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Wołowina po katalońsku
Tefal
Tefal
23 min.

Gyudon (wołowina po japońsku)

Review 5 stars (average)

2 Recenzje

Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Gyudon (wołowina po japońsku)
Tefal
Tefal
1 godz.

Wołowina z ziołami po persku

Review 4 stars (average)

2 Recenzje

Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Wołowina z ziołami po persku
Tefal
Tefal
28 min.

Cukinie po bolońsku

ratings.3.9

6 Recenzje

Wołowina po burgundzku - przepisy Cook4Me | Tefal
Cukinie po bolońsku