Łosoś na parze z korzennymi gruszkami - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Łosoś na parze z korzennymi gruszkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 12 min.
  • Czas przygotowania
    12 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Filetu łososia

  • 3 Gruszki

  • 1 Cebula

  • 1 Rozmarynu

  • 20 ml Oleju

  • 120 ml Wody

  • 20 ml Octu winnego

  • 1 łyżka Cukru brązowego

  • Przyprawa korzenna

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Filet z łososia kroimy na 4 równe części nacinając tak, aby nie przeciąć skóry. Solimy, pieprzymy.

  • 500g Filetu łososia

Etap 2 /6

Odwracamy skórą do góry, na środek kładziemy gałązki rozmarynu. Składamy skórą do środka i związujemy dratwą tak, aby powstała rolada.

  • 1 Rozmarynu

Etap 3 /6

Cebulę kroimy w pióra. Do misy wlewamy olej. Dodajemy cebulę, wlewamy ocet i wodę, na wierzch wykładamy roladę z łososia. Gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 20 minut.

  • 1 Cebula
  • 20ml Oleju
  • 120ml Wody
  • 20ml Octu winnego

Etap 4 /6

Cynamon, ziele angielskie, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa mielimy. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy środki. Posypujemy przyprawą korzenną, dodajemy brązowy cukier i mieszamy tak, aby gruszki się oblepiły.

  • 3 Gruszki
  • 1łyżka Cukru brązowego
  • gałka Przyprawa korzenna

Etap 5 /6

Po zakończeniu gotowania łososia przekładamy na talerz i usuwamy sznurki, a do misy z sosem wkładamy gruszki i gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 5 minut.

Etap 6 /6

Gotowe gruszki przekładamy na talerz z łososiem i polewamy powstałym sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.