TEFAL Glass Kettle KI700 Elegancja i funkcjonalność
Glass Kettle KI700 Elegancja i funkcjonalnośćCiesz się wodą świeżo przygotowaną w eleganckim, szklanym czajniku!
Czajnik Tefal ze szkła o pojemności 1,7 l. Ciesz się smakiem najwyższej jakości herbaty, dzięki wodzie przygotowanej w eleganckim czajniku. Urządzenie wykonano ze szkła o szlachetnym wyglądzie.
Szklany czajnik Tefal o poj. 1,7 l z elementami ze stali nierdzewnej
Szklany czajnik marki Tefal łączy w sobie wygodę korzystania z elektrycznego urządzenia z elegancją szlachetnego materiału. To wykonane ze szkła urządzenie pozwala zachować naturalny smak wody mineralnej, co oznacza także doskonały smak herbaty. Uwagę przykuwa transparentny korpus, dzięki któremu możesz podziwiać efekty świetlne wywołane ruchem wrzącej wody. Urządzenie wykonano z trwałego i odpornego na zmianę temperatury szkła, które w 100% podlega recyklingowi.
Podstawowe informacje
Elegancja i funkcjonalność
Korpus z przezroczystego szkła
Przygotuj wodę na ulubiony napój w czajniku ze szlachetnego i naturalnego materiału.
Łatwe otwieranie
Automatyczna przykrywka
Otwórz czajnik za pomocą jednego przycisku. Dzięki dużemu otworowi możesz go łatwiej napełnić i wyczyścić.
Pełna wygoda użytkowania
Obrotowa podstawa 360°
Możesz teraz odstawić czajnik na miejsce szybko i bezpiecznie.
Ochrona przed osadzaniem się kamienia
Ukryty element grzewczy
Gotowanie wody jest szybsze, a czajnik jest bardziej odporny na odkładanie kamienia.
Krystalicznie czysta woda
Wyjmowany filtr antywapienny
Delektuj się smakiem pysznych napojów bez drobinek osadu wapiennego dzięki łatwemu w obsłudze filtrowi.
Pełna kontrola
Wskaźnik poziomu wody
Kontroluj poziom wody w prosty sposób, dzięki wskaźnikowi oraz w pełni przeźroczystemu korpusowi urządzenia.
Gorąca woda dla całej rodziny
Pojemność 1,7 l
Duża pojemności czajnika.
Produkt naprawialny - 10 lat
Łatwa naprawa produktu
Szybka i niedroga dostawa części zamiennych przez co najmniej 10 lat, 6500 punktów serwisowych na całym świecie.
Bez rozlewania
Precyzyjny dzióbek
Od teraz nie uronisz nawet kropli podczas przygotowywania gorących napojów!
Należy sprawdzić, czy pokrywa czajnika jest prawidłowo zamknięta i czy filtr jest włożony. Jeżeli tak jest, należy oddać czajnik do autoryzowanego serwisu.
• Nie należy dotykać czajnika mokrymi dłońmi lub z bosymi stopami. • Nie pozostawiać przewodu zasilającego zwisającego z krawędzi blatu, tak aby uniknąć ryzyka upadku czajnika. • Zawsze należy zachować ostrożność, gdy urządzenie działa, zwracając zwłaszcza uwagę na gorącą parę wydostającą się przez dzióbek. • Należy także pamiętać o tym, że korpus czajnika jest bardzo gorący w czasie gotowania wody. Czajnik należy chwytać wyłącznie za uchwyt. • Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem. • W celu uniknięcia zagrożenia, w przypadku gdy kabel zasilający jest uszkodzony, należy zlecić jego wymianę producentowi, autoryzowanemu serwisowi lub innej osobie o wymaganych kwalifikacjach.
Tak, można gotować wodę mineralną. W wypadku wody silnie mineralizowanej może dojść do osadzania się kamienia na stali nierdzewnej (w zależności od modelu). Zalecamy regularne czyszczenie czajnika.
Może się wydawać, że jest więcej miejsca na wodę, ale jeśli wlejesz wodę powyżej maksymalnego poziomu, woda będzie wyciekać podczas gotowania. Nie należy przepełniać czajnika.
Filtr składa się z siatki, która zatrzymuje drobiny osadu. Bardzo ważne jest jego regularne czyszczenie za pomocą szczotki lub poprzez namoczenie w roztworze rozpuszczającym kamień (Nadają się do tego ocet spirytusowy i kwasek cytrynowy).
Wystarczy przetrzeć go czystą ściereczką (w razie potrzeby z dodatkiem octu spirytusowego) z zewnątrz i odkamienić wewnątrz. Nie używać szorstkich materiałów, proszków, detergentów ani innych produktów konserwacyjnych, ponieważ mogą one spowodować odbarwienie plastiku. Należy uważać, aby nie umieścić czajnika, przewodu, wtyczki ani podstawy w wodzie!
W czasie użytkowania: Należy przestrzegać wskazówek zawartych w instrukcji użytkowania: przestrzegać poziomów napełniania i napełniać wyłącznie wodą Po użyciu: Zawsze opróżniać czajnik z wody Konserwacja: Należy regularnie usuwać kamień – co najmniej raz w miesiącu lub częściej, jeżeli woda w miejscu użytkowania jest twarda.
Jeżeli rezystor lub element grzewczy są zakamienione, produkowane ciepło tylko częściowo wykorzystywane jest do podgrzewania wody. Z drugiej strony obecność kamienia sprzyja powstawaniu rdzy.
Przyczyną tego typu problemów jest najczęściej gromadzenie się kamienia: prosimy zapoznać się dokładnie z treścią instrukcji użytkowania, aby dowiedzieć się, jak usunąć kamień z czajnika (w zależności od modelu). Czajnik mógł zostać przypadkowo włączony bez wody lub z niewystarczającą jej ilością (element grzejny musi zawsze być przykryty wodą), co uruchomiło wyłącznik bezpieczeństwa. Aby ponownie włączyć czajnik: Zaczekać 5 minut na ostygnięcie czajnika, a następnie napełnić go wodą. Nacisnąć wyłącznik główny. Po upływie około 15 minut nastąpi automatyczne odblokowanie czajnika i rozpocznie się gotowanie wody.
Mogło dojść do przepełnienia czajnika, co powoduje wyciekanie wody na zewnątrz w czasie gotowania lub przedostawanie się wody do wewnętrznego otworu wylotowego pary, co skutkuje pojawieniem się wody u podstawy czajnika. Nie napełniać czajnika powyżej poziomu maksymalnego. Przyczyną obecności wody na zewnątrz może także być kondensacja wody na pokrywce.
Ze względu na wysokie zużycie prądu, może ona być nieco ciepła. Należy używać tylko wtyczki dedykowanej do czajnika. Jeśli poziom ciepła jest na tyle wysoki, że mogłoby dojść do poparzenia lub deformacji plastiku, należy zaprzestać użytkowania i dokonać naprawy.
Czajnik elektryczny wyłącza się automatycznie po wykryciu pary. Para może ulec kondensacji, a krople wody mogą spaść na podstawkę. Nie jest to usterka. Nie spowoduje to uszkodzenia czajnika.
Bezpośrednio po gotowaniu czujnik automatycznie wyłącza dopływ prądu i włącznik może nie działać. Odczekaj aż do ostygnięcia czujnika i spróbuj ponownie.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Ten problem występuje najczęściej wówczas, gdy czajnik jest nowy. Wodę zagotowaną po raz pierwszy należy wylać. Jeżeli problem występuje nadal, napełnić czajnik do poziomu maksymalnego i dodać 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Zagotować wodę, wylać ją i wypłukać czajnik.
Zjawisko typowe w regionach, w których występuje twarda woda. Przyczyną jest obecność w wodzie wapnia i węglanu magnezu. W związku z tym konieczne jest regularne usuwanie kamienia.
Czajnik elektryczny gotuje potrzebną ilość wody w odpowiednim czasie i zwykle nie jest wyposażony w opcję podtrzymywania temperatury. Woda gotuje się bardzo szybko, więc podtrzymanie temperatury nie jest niezbędne.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.