Ultracompact Steam Cooker VC2048 Łatwe przechowywanieZdrowe posiłki dla całej rodziny i oszczędność miejsca
Ultrakompaktowy parowar Tefal to prosty i wygodny sposób na smaczne i zdrowe posiłki w Twoim domu. Dzięki trzem misom, które można użytkować jednocześnie, z łatwością przygotujesz wiele porcji naraz lub ugotujesz różnorodne składniki. Misy można włożyć jedna w drugą dzięki czemu przechowywanie urządzenia w szafce czy na blacie nie stanowi problemu. Dodatkowo tworzywo, z którego powstały miski nie zawiera BPA, więc jest w pełni bezpieczne.
Zaprojektowany z myślą o maksymalnej wygodzie i zdrowym gotowaniu, ultrakompaktowy parowar Tefal to sposób na smaczne i pełne witamin posiłki dla całej rodziny. Gotowania na parze bez dodatku tłuszczu sprawia, że składniki zachowują swoje wartości odżywcze, smak, kolor i konsystencję. Wielopoziomowy system gotowania z trzema misami sprawia, że za jednym razem można przygotować wiele porcji i różnorodne składniki. Po ugotowaniu, misy można włożyć jedną w drugą, oszczędzając miejscu i ułatwiając przechowywanie. Dodatkowo tworzywo, z którego powstały misy nie zawiera BPA, więc jest w pełni bezpieczne. Korzystanie z parowaru ułatwiają: timer (60 minut) z funkcją automatycznego wyłączania, łatwe monitorowanie poziomu wody i możliwość uzupełniania płynu także w trakcie gotowania.
Podstawowe informacje
Łatwe przechowywanie
Ultrakompaktowe wymiary
Urządzenie ma niewielkie rozmiary, a dodatkowo misy można włożyć jedną w drugą dzięki czemu przechowywanie nie stanowi problemu!
Zdrowie na talerzu
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze bez dodatku tłuszczu sprawia, że składniki zachowują wartości odżywcze i smak. Dodatkowo tworzywo, z którego powstały miski nie zawiera BPA, więc jest w pełni bezpieczne.
Łatwa obsługa
Wygodne rozwiązania
Obsługę parowaru ułatwiają: 60-minutowy timer, wskaźnik świetlny, wgłębienia do wygodnego gotowania jajek, łatwe monitorowanie poziomu wody i możliwość uzupełniania wody także w trakcie gotowania.
Perfect capacity
Duża pojemność: 9 l
Dzięki trzem pojemnym misom, które można użytkować jednocześnie, z łatwością przygotujesz wiele porcji i oszczędzisz czas
Produkt naprawialny - 10 lat
Łatwa naprawa produktu
Szybka i niedroga dostawa części zamiennych przez co najmniej 10 lat 6500 punktów serwisowych na całym świecie
Tak. Odgrzewanie potraw jest możliwe. Należy ustawić zegar na czas około 10 minut (w zależności od potrawy) i upewnić się, że w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody.
Soki wielu produktów odznaczają się intensywnym kolorem i mogą powodować z czasem przebarwienia naczynia ociekowego. Jest to zjawisko normalne. Przebarwienia można usunąć za pomocą soku z cytryny zaraz po zakończeniu gotowania.
Składniki są bardzo twarde i wymagają różnych czasów gotowania: wydłużyć całkowity czas gotowania.
Użyto zbyt dużej ilości składników: największe składniki oraz składniki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania należy umieścić w najniżej misie.
Należy unikać wkładania zbyt dużej ilości produktów do misy.
Należy usunąć kamień.
Pokroić składniki na mniejsze kawałki.
Smak potraw przygotowywanych w parowarze jest znacznie bardziej intensywny, dlatego należy oszczędniej używać przypraw. W razie konieczności można posypać niewielką ilością produkty lub wsypać przyprawy do wody, aby wzmocnić smak potrawy.
Tak. Nie należy pozostawiać pracujących urządzeń elektrycznych bez nadzoru. Nie jest jednak konieczne ciągłe obserwowanie parowaru. Wystarczy ustawić zegar, którego dźwięk poinformuje, że potrawa jest gotowa. Nie ma ryzyka przypalenia potrawy ani potrzeby mieszania jej. Uwaga: należy pamiętać o nalaniu wody do zbiornika.
Jeżeli poszczególne składniki mają różne czasy gotowania, te wymagające najdłuższego czasu należy gotować w dolnej misie, a do górnych mis stopniowo dodawać pozostałe produkty.
Zalecamy jedynie przyrządzanie roślin strączkowych z puszki lub ugotowanych. Należy je odsączyć i opłukać, a następnie umieścić w koszu. Nie jest konieczne ich wcześniejsze moczenie ani gotowanie.
W przypadku korzystania z przepisów przewidujących długi czas przyrządzania należy na bieżąco uzupełniać wodę w zbiorniku. Aby uzupełnić niedobór wody, należy założyć rękawice kuchenne, unieść pokrywkę wraz z koszem. Ostrożnie unieść i opróżnić z nagromadzonej wody tacę ociekową, a następnie napełnić zbiornik zimną wodą z kranu.
Nie przenoś garnków ani szklanych elementów podczas gotowania ani nie dotykaj urządzenia, jeżeli wytwarza parę, zawsze wyłącz je wcześniej. Nie przenoś urządzenia, jeżeli zawiera gorący płyn lub gorące potrawy. Zawsze używaj rękawic ochronny do przenoszenia garnków lub szklanych elementów po zakończeniu gotowania.
Spróbuj dodać świeże zioła, cytrynę, czosnek, pomarańcze a nawet cebulę do potraw. Aby poprawić smak kurczaka, mięsa lub ryb marynowanych, użyj sosu barbecue lub mieszanek przypraw.
Umieścić ryż w pojemniku na ryż i wlać wodę. Włożyć pojemnik na ryż do koszyka do gotowania na parze lub do największego pojemnika i rozpocząć gotowanie.
Tak, zwłaszcza w przypadku dań wymagających długiego gotowania. Należy również monitorować poziom wody w czasie gotowania na wypadek, gdyby należało ją uzupełnić.
Niektóre potrawy wymagają użycia folii spożywczej do ochrony, aby zapobiec kondensacji i chronić delikatne produkty. Wybierz specjalną folię spożywczą do gotowania lub folię, która nadaje się do użycia w mikrofalówce. Unikaj folii aluminiowej, która może wydłużać czas gotowania.
Tak, kamień należy usuwać co 7–10 cykli użycia. W tym celu należy napełnić zbiornik na wodę w 1/3 białym octem i 2/3 wodą. Pozostawić roztwór na 1 noc. Przepłukać kilkakrotnie wnętrze zbiornika na wodę ciepłą wodą. Nie stosować ściernych produktów czyszczących.
Zalecamy przeprowadzanie usuwania kamienia z urządzenia średnio co 7–10 cykli użycia. Pozwala to zachować wydajny przepływ pary oraz wydłużyć okres użytkowania samego urządzenia. W tym celu należy napełnić zbiornik na wodę w 1/3 białym octem i 2/3 wodą. Pozostawić roztwór na 1 noc. Przepłukać kilkakrotnie wnętrze zbiornika na wodę ciepłą wodą. Nie stosować ściernych produktów czyszczących.
[Opcja 1] Czy wlałeś wodę w odpowiednie miejsce? Wlej wodę do zbiornika wody do szarego elementu na środku (podgrzewacz).
[Opcja 2] Czy w zbiorniku wody jest dostateczna ilość wody? Jeśli w zbiorniku nie ma dość wody, para nie będzie wytwarzana. Nawet w wypadku krótkiego gotowania należy zadbać o to, by woda sięgała przynajmniej do górnej części podgrzewacza (szary element). Nawet po wlaniu odpowiedniej ilości wody, produkcja pary zajmie nieco czasu.
[Opcja 3] Czy podgrzewacz (szary element) nie jest zabrudzony? Jeśli na podgrzewaczu znajdują się minerały z wody, może on nie być w stanie dobrze podgrzewać, co uniemożliwi wytwarzanie pary. W razie zmian takich jak odbarwienie podgrzewacza (brązowe, czarne lub białe) lub złuszczenie się powierzchni, należy wykonać niezbędne czynności konserwacyjne. Urządzenie trzeba odkamienić.
Wszystko w porządku. Pierścień dookoła podgrzewacza służy równomiernemu podgrzewaniu wody. Dzięki temu woda nie chlapie, a woda między powierzchnią używana jest do wytwarzania pary. Upewnij się, że pierścień jest ułożony właściwie, z otworem skierowanym ku dołowi.
To nie powierzchnia podgrzewacza ulega złuszczaniu. Najprawdopodobniej jest to warstwa kamienia przylegająca do powierzchni. Urządzenie trzeba odkamienić.
Jeżeli nie ma wystarczająco dużo wody w zbiorniku, urządzenie nie nagrzewa się. Uzupełnij wodę do maksymalnego poziomu, a urządzenie ponownie automatycznie uruchomi program gotowania. Używaj rękawic i nie dotykaj gorących powierzchni ani gotowanych produktów podczas napełniania zbiornika.
Garnki są wyposażone w wyjmowane ruszty, z wyjątkiem tacki ociekowej, która zawsze musi mieć ruszt. Wyjmując ruszty, zwiększasz strefę gotowania do gotowania dużych ilości produktów (cały kurczak, karczochy, homar, kalafior, brokuł itp.) Aby umieścić ruszty na miejscu: • Chwyć ruszt z odpowiedniej strony (klips musi być skierowany do dołu) • Umieść ruszt w garnku. • Naciśnij strefę klipsa, aby przymocować garnek. Aby wyjąć ruszty, naciśnij górną część rusztu.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Gotowaniu w parowarze nie towarzyszy powstanie wysokiego ciśnienia – odbywa się ono w ciśnieniu otoczenia. Para w parowarze ma temperaturę gotowania wody, tj. około 100°C.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.