TEFAL VITACUISINE COMPACT VS4003

VITACUISINE COMPACT VS4003 3-daniowy posiłek pełen witamin za jednym zamachem

Parowar Vitacuisine Compact, ultraszybkie i delikatne gotowanie!

VitaCuisine Compact pozwala przygotować smaczny i dobrze zbilansowany 3-daniowy posiłek za jednym zamachem! Dzięki 3 miseczkom, 2 tackom do gotowania i 4 szklanym pojemnikom, warzywa, ryby, mięso, owoce i desery można gotować w jednym prostym kroku.Wyświetlacz LCD oraz elektroniczny 60 min timer z funkcją wyłączania urządzenia po zakończeniu gotowania bardzo ułatwiają obsługę urządzenia. Parowar posiada też funkcję opóźnionego startu i podtrzymywania ciepła oraz automatyczną sygnalizację braku wody. Tymczasem ultrakompaktowe przechowywanie (patent Tefal) umożliwia opcja włożenia jednego pojemnika w drugi i umieszczenia na podstawie parowara.

Numer referencyjny produktu: VS400332

Vitacuisine Compact, Twoje gotowanie nabiera rozpędu!

Poznaj Vitacuisine Compact, parowar, który wzbogaci Twoje posiłki mnóstwem witamin! Dzięki osobnym koszykom umożliwia on ugotowanie posiłku złożonego z trzech dań. Nie musisz już wybierać pomiędzy przystawką, daniem głównym i deserem - przyrządź je w tym samym czasie! Nie musisz doglądać urządzenia: po zakończeniu gotowania urządzenie wyłącza się automatycznie i utrzymuje posiłek we właściwej temperaturze do chwili podania.

Vitacuisine Compact to przyjemność zdrowego posiłku bez utraty smaku!

  • Funkcja Vitamin+ umożliwia zachowanie naturalnych właściwości użytych składników.
  • Urządzenie dostarczane jest z dwiema tackami -- świetnie nadającymi się do gotowania potraw w sosach i w marynacie.
  • Cyfrowy zegar: posiłki zawsze na czas!
  • Inteligentne akcesoria: cztery kubeczki smaków do przyrządzania pysznych małych posiłków.
  • Urządzenie dopasowane do potrzeb każdego Użytkownika!
  • Praktyczne: pojemniki można układać do góry wierzchem, jeden na drugim na podstawie. Pozwala to na łatwe i wygodne przechowywanie w każdej kuchni.

Podstawowe informacje
  • 3 dania na raz

    Funkcja 3w1 umożliwia przygotowanie różnorodnych dań w tym samym czasie, a wyjątkowa konstrukcja zapobiega przenikaniu się smaków i zapachów.

  • Cyfrowy wyświetlacz

  • Funkcja Vitamin+

    Gwarancja zachowania większej ilości przeciwutleniaczy oraz witamin.

  • 2 tacki do gotowania potraw w naturalnych sosach i marynacie

  • 4 szklane pojemniki do przygotowywania deserów, musu, czy ryżu.

  • Opatentowane przechowywanie

    Ultrakompaktowy system składania urządzenia pozwala na wygodne przechowywanie.

Akcesoria
Właściwości - Porównanie
Moc 1800  
b/d
Akcesoria 2 tacki, 4 szklane pojemniki do przygotowania deserów, instrukcja obsługi w języku polskim, karta gwarancyjna  
b/d
Pojemność 10,3 l  
b/d
Minutnik (gotowanie wody) Cyfrowy  
b/d
Łatwe przechowywanie    
b/d
Liczba mis 3  
b/d
Wskaźnik poziomu wody    
b/d
Utrzymywanie ciepła AUTOMATYCZNY  
b/d
Można myć w zmywarce - informacje szczegółowe All elements except electrical base  
b/d
Kolory Metal, czarny i zielony  
b/d
Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Tak. Odgrzewanie potraw jest możliwe. Należy ustawić zegar na czas około 10 minut (w zależności od potrawy) i upewnić się, że w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody.
Soki wielu produktów odznaczają się intensywnym kolorem i mogą powodować z czasem przebarwienia naczynia ociekowego. Jest to zjawisko normalne. Przebarwienia można usunąć za pomocą soku z cytryny zaraz po zakończeniu gotowania.
Zalecamy układanie największych kawałków, które wymagają najdłuższego czasu gotowania, w najniższym koszu.
Składniki są bardzo twarde i wymagają różnych czasów gotowania: wydłużyć całkowity czas gotowania. Użyto zbyt dużej ilości składników: największe składniki oraz składniki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania należy umieścić w najniżej misie. Należy unikać wkładania zbyt dużej ilości produktów do misy. Należy usunąć kamień. Pokroić składniki na mniejsze kawałki.
Smak potraw przygotowywanych w parowarze jest znacznie bardziej intensywny, dlatego należy oszczędniej używać przypraw.
W razie konieczności można posypać niewielką ilością produkty lub wsypać przyprawy do wody, aby wzmocnić smak potrawy.
Tak. Nie należy pozostawiać pracujących urządzeń elektrycznych bez nadzoru. Nie jest jednak konieczne ciągłe obserwowanie parowaru. Wystarczy ustawić zegar, którego dźwięk poinformuje, że potrawa jest gotowa. Nie ma ryzyka przypalenia potrawy ani potrzeby mieszania jej.
Uwaga: należy pamiętać o nalaniu wody do zbiornika.
W naczyniu tym gromadzą się soki z przyrządzanych potraw. Zawartość naczynia można wykorzystać jako podstawowy składnik wywarów lub sosów.
Jeżeli poszczególne składniki mają różne czasy gotowania, te wymagające najdłuższego czasu należy gotować w dolnej misie, a do górnych mis stopniowo dodawać pozostałe produkty.
Wszystkie mrożone warzywa nadają się do gotowania na parze.
Zalecamy jedynie przyrządzanie roślin strączkowych z puszki lub ugotowanych. Należy je odsączyć i opłukać, a następnie umieścić w koszu. Nie jest konieczne ich wcześniejsze moczenie ani gotowanie.
Tak. Na parze można także przyrządzić pudding.  Wymaga to takiej samej ilości czasu co duszenie na patelni. Należy jedynie sprawdzać poziom wody.
Tak. Jeżeli kosze parowaru mają wyjmowane dna, można wyjąć dna koszy 2 i 3, a następnie włożyć do niższych koszy całego niedużego kurczaka.
Tak. Aby nadać mięsu, np. kurczaka lub ryby, soczystość i wyrazisty smak, można zamarynować je na kilka godzin przed przyrządzeniem.
W przypadku korzystania z przepisów przewidujących długi czas przyrządzania należy na bieżąco uzupełniać wodę w zbiorniku. Aby uzupełnić niedobór wody, należy założyć rękawice kuchenne, unieść pokrywkę wraz z koszem. Ostrożnie unieść i opróżnić z nagromadzonej wody tacę ociekową, a następnie napełnić zbiornik zimną wodą z kranu.
Czas gotowania jest taki sam. Uważaj, by nie układać żywności zbyt gęsto na pierwszym poziomie, aby para docierała również do drugiego.
Umieść jajka w koszyku do gotowania na parze. Czas gotowania 6 jajek na twardo wynosi 12 minut, a 6 jajek na miękko – 8 minut.
Nie przenoś garnków ani szklanych elementów podczas gotowania ani nie dotykaj urządzenia, jeżeli wytwarza parę, zawsze wyłącz je wcześniej.
Nie przenoś urządzenia, jeżeli zawiera gorący płyn lub gorące potrawy.
Zawsze używaj rękawic ochronny do przenoszenia garnków lub szklanych elementów po zakończeniu gotowania.
Spróbuj dodać świeże zioła, cytrynę, czosnek, pomarańcze a nawet cebulę do potraw.
Aby poprawić smak kurczaka, mięsa lub ryb marynowanych, użyj sosu barbecue lub mieszanek przypraw.
Tak, zwłaszcza w przypadku dań wymagających długiego gotowania.
Należy również monitorować poziom wody w czasie gotowania na wypadek, gdyby należało ją uzupełnić.
Należ używać wyłącznie wody z kranu.
Niektóre potrawy wymagają użycia folii spożywczej do ochrony, aby zapobiec kondensacji i chronić delikatne produkty.
Wybierz specjalną folię spożywczą do gotowania lub folię, która nadaje się do użycia w mikrofalówce.
Unikaj folii aluminiowej, która może wydłużać czas gotowania.
Umieścić ryż w pojemniku na ryż i wlać wodę.
Włożyć pojemnik na ryż do koszyka do gotowania na parze lub do największego pojemnika i rozpocząć gotowanie.
Tak. Elementy te nadają się do mycia w zmywarce do naczyń, natomiast najlepiej myć je w najniższej temperaturze lub programem mycia wstępnego.
Tak, kamień należy usuwać co 7–10 cykli użycia. W tym celu należy napełnić zbiornik na wodę w 1/3 białym octem i 2/3 wodą.
Pozostawić roztwór na 1 noc.
Przepłukać kilkakrotnie wnętrze zbiornika na wodę ciepłą wodą.
Nie stosować ściernych produktów czyszczących.
Zalecamy przeprowadzanie usuwania kamienia z urządzenia średnio co 7–10 cykli użycia. Pozwala to zachować wydajny przepływ pary oraz wydłużyć okres użytkowania samego urządzenia.
W tym celu należy napełnić zbiornik na wodę w 1/3 białym octem i 2/3 wodą.
Pozostawić roztwór na 1 noc.
Przepłukać kilkakrotnie wnętrze zbiornika na wodę ciepłą wodą.
Nie stosować ściernych produktów czyszczących.
Kamień nie był usuwany co 7–10 cykli użycia. Należy go usunąć.
[Opcja 1] Czy wlałeś wodę w odpowiednie miejsce?
Wlej wodę do zbiornika wody do szarego elementu na środku (podgrzewacz).

[Opcja 2] Czy w zbiorniku wody jest dostateczna ilość wody?
Jeśli w zbiorniku nie ma dość wody, para nie będzie wytwarzana. Nawet w wypadku krótkiego gotowania należy zadbać o to, by woda sięgała przynajmniej do górnej części podgrzewacza (szary element). Nawet po wlaniu odpowiedniej ilości wody, produkcja pary zajmie nieco czasu.

[Opcja 3] Czy podgrzewacz (szary element) nie jest zabrudzony?
Jeśli na podgrzewaczu znajdują się minerały z wody, może on nie być w stanie dobrze podgrzewać, co uniemożliwi wytwarzanie pary. W razie zmian takich jak odbarwienie podgrzewacza (brązowe, czarne lub białe) lub złuszczenie się powierzchni, należy wykonać niezbędne czynności konserwacyjne. Urządzenie trzeba odkamienić.
Wszystko w porządku. Pierścień dookoła podgrzewacza służy równomiernemu podgrzewaniu wody. Dzięki temu woda nie chlapie, a woda między powierzchnią używana jest do wytwarzania pary. Upewnij się, że pierścień jest ułożony właściwie, z otworem skierowanym ku dołowi.
To nie powierzchnia podgrzewacza ulega złuszczaniu. Najprawdopodobniej jest to warstwa kamienia przylegająca do powierzchni. Urządzenie trzeba odkamienić.
Jeżeli nie ma wystarczająco dużo wody w zbiorniku, urządzenie nie nagrzewa się.
Uzupełnij wodę do maksymalnego poziomu, a urządzenie ponownie automatycznie uruchomi program gotowania.
Używaj rękawic i nie dotykaj gorących powierzchni ani gotowanych produktów podczas napełniania zbiornika.
Garnki są wyposażone w wyjmowane ruszty, z wyjątkiem tacki ociekowej, która zawsze musi mieć ruszt.
Wyjmując ruszty, zwiększasz strefę gotowania do gotowania dużych ilości produktów (cały kurczak, karczochy, homar, kalafior, brokuł itp.)
Aby umieścić ruszty na miejscu:
• Chwyć ruszt z odpowiedniej strony (klips musi być skierowany do dołu)
• Umieść ruszt w garnku.
• Naciśnij strefę klipsa, aby przymocować garnek.
Aby wyjąć ruszty, naciśnij górną część rusztu.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
„Jeżeli urządzenie jest wyposażone w ostrzeżenie o niskim poziomie wody, musisz nacisnąć dwukrotnie przycisk „on/off”, aby wyłączyć urządzenie.
Nigdy nie odłączaj urządzenia od zasilania, wyjmując wtyczkę z gniazda, bez zatrzymania go w normalny sposób.
Podczas trzymania w cieple nie można wykonać żadnych czynności poza wyłączeniem urządzenia.
Należy zatem zatrzymać trzymanie w cieple i zmienić program w urządzeniu.
Przycisk Vitamin + wyłącza się automatycznie, kiedy wytworzy się wystarczająca ilość pary do gotowania.
Nie. Parowar nadaje się do przyrządzania różnych produktów: mięsa, ryb, jaj, ziemniaków, deserów, ryżu, kuskusu itp.
Nie. Ogromną zaletą parowaru jest to, że nie dochodzi w nim do mieszania się smaków.
Gotowaniu w parowarze nie towarzyszy powstanie wysokiego ciśnienia – odbywa się ono w ciśnieniu otoczenia.
Para w parowarze ma temperaturę gotowania wody, tj. około 100°C.
Tak, lecz niezbyt często, ponieważ prowadzi to do spadku temperatury i utraty pary, co może spowolnić gotowanie.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Trzymanie w cieple trwa 60 minut, tak długo jak w zbiorniku znajduje się dostateczna ilość wody.
Jeżeli wolisz wolniejsze gotowanie, możesz ręcznie zatrzymać program Vitamin +, naciskając podświetlany przycisk.
Przycisk + ogranicza czas gotowania i doskonale zachowuje wszystkie witaminy.
Szklane naczynia należy zawsze umieścić w górnym koszyku, pod pokrywą, aby zapewnić dobre wyniki gotowania.
W przypadku większości potraw gotowanie odbywa się z zamkniętą pokrywą lub z papierem do pieczenia zakrywającym szklane naczynia, lecz za każdym razem należy to sprawdzić.