TEFAL Secure 5 Neo P25344 8-litrowy

Secure 5 Neo P25344 8-litrowy Smaczne i bezpieczne gotowanie

Szybkowar Tefal Secure 5 Neo o pojemności 8 litrów powstał z myślą o bezpiecznym gotowaniu. Jego wyjątkowy system zabezpieczeń sprawia, że możesz skupić się wyłącznie na tym, co w kuchni najważniejsze – przyjemności z gotowania!

Szybkowar Secure 5 Neo – jakość na lata!

Szybkowar Secure 5 Neo powstał z myślą o bezpiecznym gotowaniu. Jego wyjątkowy system zabezpieczeń sprawia, że możesz skupić się wyłącznie na tym, co w kuchni najważniejsze – przyjemności z gotowania. Skorzystaj z 2 trybów gotowania: do warzyw oraz mięsa i ryb, dzięki którym bez trudu przyrządzisz każdą wymarzoną potrawę! Dzięki 10-letniej gwarancji szybkowar Tefal będzie towarzyszyć Ci w kuchni przez bardzo długi czas. Z Secure 5 Neo jedyne, czym musisz się martwić, to wystarczająca liczba smacznych przepisów. • Ekstremalne bezpieczeństwo: automatyczna blokada otwierania i zamykania. • Dodatkowe zabezpieczenia: regulowany zawór ciśnienia, zawór bezpieczeństwa i uszczelka. • Pełna kontrola: asekuracja uwalnianego ciśnienia. • Zdrowe i smaczne posiłki: koszyk do gotowania na parze. • Uniwersalność: możliwość używania na wszystkich kuchenkach oraz mycia w zmywarce.
Podstawowe informacje
  • Ekstremalne bezpieczeństwo

    5-elementowy system zabezpieczeń

    Bezpieczne otwieranie i zamykanie, wskaźnik ciśnienia, zawór bezpieczeństwa oraz uszczelka pokrywy to rozbudowany system ochrony, na który zawsze możesz liczyć.

  • Zdrowe i smaczne gotowanie

    2 tryby przygotowywania posiłków

    Warzywa czy mięso i ryby? Korzystaj z jednego z dwóch dostępnych trybów gotowania i przyrządzaj zdrowe oraz smaczne potrawy z zachowaniem wszystkich składników odżywczych.

  • Jakość na lata

    10-letnia gwarancja

    Najwyższej jakości stal nierdzewna objęta jest aż 10-letnią gwarancją (dotyczy tylko garnka).

  • Ochrona przede wszystkim

    Automatyczna blokada otwierania i zamykania

    Szybkowar Tefal powstał z myślą o Twoim bezpieczeństwie, dlatego możesz skupić się wyłącznie na tym, co w kuchni najważniejsze – przyjemności z gotowania!

  • default

    Zawsze właściwe ciśnienie

    Wskaźnik i regulacja ciśnienia

    Teraz możesz bez trudu kontrolować proces gotowania dzięki specjalnemu wskaźnikowi ciśnienia. Wskaźnik pomaga Ci ustalić, kiedy zmniejszyć temperaturę.

Akcesoria
Właściwości - Porównanie
Kompatybilność z płytami grzewczymi INDUKCJA - GAZ - ELEKTRYCZNE - CERAMICZNE - HALOGENOWE  
INDUKCJA - GAZ - ELEKTRYCZNE - CERAMICZNE - HALOGENOWE  
INDUKCJA - GAZ - ELEKTRYCZNE - CERAMICZNE - HALOGENOWE  
INDUKCJA - GAZ - ELEKTRYCZNE - CERAMICZNE - HALOGENOWE  
Pojemność garnka 8  L
b/d b/d 6  L
Pojemność garnka (liczba osób) 5-8  
b/d b/d 4/6  
Ilość programów gotowania 2  
b/d b/d 1  
Koszyk do gotowania na parze    
b/d b/d    
Dodatkowa pokrywa NIE  
b/d b/d NIE  
One-handed opening    
   
   
   
Liczba zabezpieczeń 5  
5  
5  
5  
System uwalniania pary Standardowy  
Standardowy  
Kontrolowany  
Kontrolowany  
Wskaźnik ciśnienia    
   
   
   
Dishwasher safe details Only pot /no lid  
Only pot /no lid  
Except gasket, valve and timer  
Except gasket and valve  
Number of cooking programs 2  
2  
1  
1  
System otwierania/zamykania Wsuwanie  
Wsuwanie  
System Arch  
System Arch  
Materiał z którego wykonany jest garnek Stal nierdzewna  
Stal nierdzewna  
Stal nierdzewna  
Stal nierdzewna  
Powłoka wewnętrzna/wykończenie SZCZOTKOWANY  
SZCZOTKOWANY  
SZCZOTKOWANA STAL NIERDZEWNA  
SZCZOTKOWANA STAL NIERDZEWNA  
Powłoka zewnętrzna/wykończenie SZCZOTKOWANA STAL NIERDZEWNA  
SZCZOTKOWANA STAL NIERDZEWNA  
POLEROWANA STAL NIERDZEWNA  
POLEROWANA STAL NIERDZEWNA  
Inteligentny minutnik    
   
   
   
Rodzaj uchwytów do garnków Stały  
Stały  
Stały  
Stały  
Możliwość mycia w zmywarce    
   
   
   

Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Szybkowar można otworzyć po schłodzeniu i po obniżeniu ciśnienia wewnątrz szybkowaru (kiedy wskaźnik zamknięcia lub wskaźnik ciśnienia – w zależności od modelu – całkowicie opadł).
Szybkowar może być stosowany do gotowania na parze. Jest to wartościowa metoda gotowania na przykład warzyw: pozwala na zachowanie witamin i składników odżywczych.
- Nie należy stosować więcej niż 750 ml (3 szklanki) płynu.
- Stosować koszyk do gotowania na parze; należy go umieścić na ruszcie lub zawiesić na nitach na naczyniu (w zależności od modelu) i zwrócić uwagę, aby żywność nie była zanurzona w wodzie.
W szybkowarze nie należy pozostawiać potraw przed i po ich przygotowaniu. Przygotowane potrawy należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Należy sprawdzić:
• czas gotowania,
• czy źródło ciepła jest wystarczająco silne po osiągnięciu ciśnienia roboczego,
• czy zawór regulacji ciśnienia jest w odpowiedniej pozycji,
• ilość płynu.
Czas gotowania w szybkowarze może być do trzech razy krótszy w porównaniu z tradycyjnymi garnkami. Rozpocznij od przepisów w książce z przepisami/instrukcji dołączonej do szybkowaru. Po zrozumieniu zasad będzie można je zastosować do swoich przepisów. Należy dodać przynajmniej 250 ml (1 szklanka) wody.
Dostępne są 2 metody:
Powolne uwalnianie – stopniowo obrócić pokrętło wyboru programu do pozycji „para”. Stosuje się je do potraw duszonych, warzyw, porcji mięsa i potraw rybnych.
Szybkie uwalnianie – umieścić szybkowar pod kranem, kierując zimną wodę na metalową część pokrywy. Stosuje się to do potraw na bazie płynu, takich jak zupy, ryż, makarony, budynie, sosy jajeczno-mleczne, ciasta i puddingi, potraw zawierających ryż lub makaron bądź potraw z dużą zawartością płynu, aby uniknąć gwałtownego wydostania się płynu z zaworu pary razem z parą podczas zwalniania zaworu regulacji ciśnienia.

Kiedy wskaźnik ciśnienia opadnie, oznacza to, że całe ciśnienie zostało zwolnione.
Zawsze należy stosować przynajmniej 250 ml płynu.
Podczas pierwszych 5 minut brak ciśnienia jest normalny. Temperatura szybkowaru stale wzrasta. Jednak jeśli szybkowar nie osiągnął wymaganego ciśnienia po pierwszych 5–10 minutach, należy sprawdzić, czy:
• palnik działa i źródło ciepła jest ustawione na maksymalną moc;
• pokrywa jest prawidłowo zamknięta;
• uszczelka znajduje się w prawidłowej pozycji, nie jest zabrudzona ani odkształcona;
• w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody: przynajmniej 250 ml (1 szklanka);
• przełącznik ciśnienia jest prawidłowo ustawiony (w zależności od modelu);
• wskaźnik zamknięcia lub wskaźnik ciśnienia nie jest zablokowany (w zależności od modelu);
w każdym przypadku należy przeczytać informacje w podręczniku użytkownika.
Używaj odpowiednich źródeł ciepła. Sprawdź w instrukcji obsługi, które źródła ciepła są odpowiednie. Modele wyposażone w naszą unikatową podstawę Diffusal doskonale nadają się do wszystkich rodzajów powierzchni roboczych, w tym do płyty indukcyjnej. Używaj palnika o średnicy równej lub mniejszej niż średnica podstawy szybkowaru.
• Szybkowar jest nadmiernie napełniony.
• Temperatura źródła ciepła jest zbyt wysoka.
• Regulator ciśnienia, wskaźnik zamknięcia lub urządzenie zabezpieczające jest zablokowane z powodu nieprawidłowej konserwacji i uniemożliwia normalną pracę.
Przed otwarciem szybkowaru należy wypuścić parę i zwrócić uwagę na to, aby wskaźnik zamknięcia był opuszczony. Jeśli masz pewność, że cała para została uwolniona, potrząśnij szybkowarem, aby zobaczyć, czy wskaźnik zamknięcia lub wskaźnik ciśnienia (w zależności od modelu) obniża się. Jeśli tak się nie dzieje, należy umieścić szybkowar pod strumieniem zimnej wody i spróbować go otworzyć ponownie.
Możesz wykorzystać go jako duży rondel lub garnek. W tym celu możesz kupić szklaną pokrywę do swojego szybkowaru.
W szybkowarze można gotować właściwie wszystko: można przygotowywać zupy, gotować mięso, ryby i warzywa, a także tworzyć przepyszne desery. Przepisy można znaleźć w książce z przepisami dołączonej do szybkowaru lub w internecie.
• Wyłączyć źródło ciepła.
• Pozostawić szybkowar do schłodzenia.
• Po otwarciu szybkowaru należy sprawdzić, czy cała para wydostała się i czy wskaźnik zamknięcia znajduje się we właściwej pozycji (w zależności od modelu).
• Sprawdzić i oczyścić wszystkie działające części oraz sprawdzić stan uszczelki.
Jeśli problem utrzymuje się, szybkowar (wszystkie jego części) należy przekazać do zalecanego serwisu.
W większości szybkowarów ustawienie 1 stosuje się do warzyw, a ustawienie 2 do mięs i mrożonek.
Gotowanie rozpoczyna się, kiedy zawór regulacji ciśnienia zaczyna równomiernie uwalniać parę, czemu towarzyszy regularne syczenie; jest to moment, kiedy należy zmniejszyć moc źródła ciepła i zacząć odliczać czas gotowania podany w przepisie. W przypadku Nutricook drugi sygnał dźwiękowy informuje, że należy zmniejszyć moc źródła ciepła, aby rozpocząć fazę gotowania na delikatnej parze.
Wytworzenie ciśnienia zajmie więcej czasu, jednak czas gotowania nie ulegnie zmianie (po uruchomieniu zaworu obsługowego).
Koszyk jest obowiązkowy do gotowania na parze. Do gotowania we wrzątku można nie używać koszyka.
Do gotowania bezpośrednio w koszyku zawsze dodawać minimalną ilość płynu lub co najmniej 2 szklanki (250 ml lub 8,8 UK fl oz).
Do gotowania na parze wlać 750 ml (26 UK fl oz) wody na dno rondla.
Maksymalne napełnienie: nie napełniać szybkowara powyżej 2/3 wysokości rondla.
Uwaga: jeżeli szybkowar był podgrzewany bez płynu w środku, należy oddać go do sprawdzenia do autoryzowanego serwisu.
W celu gotowania dużych porcji mięsa oraz produktów ze skórą (kiełbasa, ozorki, drób) zalecamy nakłucie ich nożem lub widelcem przed gotowaniem. W takich potrawach podczas gotowania może gromadzić się sos i pryskać.
Jest niezwykle ważne, aby po 10 latach sprawdzić i przeprowadzić serwisowanie szybkowaru w zatwierdzonym serwisie.

MYCIE GARNKA:
• Po każdym użyciu należy umyć garnek, koszyk oraz uszczelkę wodą i płynem do mycia naczyń. Nie używać wybielaczy ani produktów zawierających chlor.


MYCIE POKRYWKI (*dotyczy szybkowara):
• Zdjąć uszczelkę z pokrywki, a następnie umyć pokrywkę i uszczelkę gąbką zwilżoną wodą z płynem do mycia naczyń.
• Wysuszyć i ponownie założyć uszczelkę na pokrywkę.
Uwaga: W przypadku posiadania minutnika nie wolno go moczyć.


MYCIE POKRYWKI I MODUŁU* (*dotyczy szybkowara):
• Po każdym użyciu zaleca się zdjęcie modułu kontroli i umycie go.
• Obrócić pokrywkę i za pomocą monety odkręcić śrubę mocującą moduł.
• Umyć moduł i pokrywkę gąbką i płynem do mycia naczyń.
Uwaga: nie wolno moczyć minutnika.
• Ponownie przymocować moduł do pokrywki. Upewnić się, że przełącznik jest ustawiony w pozycji „otwarty szybkowar”, a zaciski są zamknięte na pokrywce. Odwrócić pokrywkę i przykręcić nakrętkę.


MYCIE W ZMYWARCE:
W zależności od modelu do mycia w zmywarce mogą nadawać się różne części.
W przypadku niektórych modeli w zmywarce można myć tylko garnek.
W przypadku innych modeli w zmywarce można myć garnek i pokrywkę bez modułu.
W przypadku modelu ClipsoMinut' Duo żadna z części nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Uwaga: w zmywarce nie można myć uszczelki, minutnika ani modułu.


SPRAWDZENIE URZĄDZEŃ ZABEZPIECZAJĄCYCH:
1) W przypadku posiadania produktu z wyjmowanym modułem:
Podczas czyszczenia modułu należy sprawdzić, czy urządzenia zabezpieczające nie są zablokowane.
• Wylot do uwalniania pary: sprawdzić, patrząc pod światło, czy wylot jest drożny. Jeśli nie, opłukać go pod bieżącą wodą.
• Sprawdzić, czy zaworem obsługowym można swobodnie poruszać, wybierając piktogram „warzywa” i naciskając go.
• Zawór bezpieczeństwa: nacisnąć mocno patyczkiem do uszu środkową część rurki; rurka musi być drożna.
• Uszczelka: po każdym gotowaniu wyczyścić uszczelkę i jej otwór za pomocą gąbki zwilżonej płynem do mycia naczyń. Założyć ponownie uszczelkę.

2) W przypadku innych produktów:
• Zawór: zdjąć zawór, umyć pod bieżącą wodą.
• Wylot do uwalniania pary: sprawdzić, patrząc pod światło, czy rurka jest drożna. Jeśli nie, opłukać go pod bieżącą wodą.
• Zawór bezpieczeństwa: Lekko nacisnąć zawór. Powinien poruszać się płynnie.
• Uszczelka: po każdym gotowaniu wyczyścić uszczelkę za pomocą gąbki zwilżonej wodą i płynem do mycia naczyń. Założyć ponownie uszczelkę.
W przypadku konwencjonalnego szybkowara należy delikatnie wyczyścić widoczną część uszczelki oraz krawędź garnka.
W przypadku modeli aluminiowych należy powtórzyć czynności „przed pierwszym użyciem” z zastosowaniem sody oczyszczonej (zob. instrukcja). W przypadku modeli ze stali nierdzewnej korpus należy oczyścić za pomocą zmywaka i specjalistycznego środka czyszczącego do stali nierdzewnej. Nie należy stosować wybielacza.
Uszczelkę należy wymieniać raz w roku. Jeśli szybkowar nie wytwarza ciśnienia lub para wydobywa się spod pokrywy, należy sprawdzić, czy uszczelka jest umieszczona prawidłowo.

Wymiana uszczelki w szybkowarach z dokręcaną pokrywą (modele tradycyjne Cocotte Minute lub modele Actua):
Wyjąć starą uszczelkę i upewnić się, że miejsce ułożenia uszczelki jest czyste. Umieścić nową uszczelkę, dociskając palcami, aż znajdzie się w prawidłowym położeniu. Nie korzystać z przedmiotów, aby nie uszkodzić uszczelki.


Wymiana uszczelki w przypadku starszych modeli:
Usunąć dawną uszczelkę i zastąpić ją nową.

Odwróć pokrywę na rondel. Opuść uchwyty, jeżeli model na to pozwala.
Tak, zalecamy czyszczenie uszczelki pokrywy po każdym gotowaniu, za pomocą gąbki z płynem do mycia naczyń, a także uchwyt na uszczelkę w modelach z wyjmowanymi uszczelkami.
W przypadku wyjmowanych uszczelek przed założeniem ich z powrotem upewnić się, że napis „strona pokrywy” znajduje się na przeciwko pokrywy.
Nigdy nie myć minutnika w zmywarce do naczyń lub pod bieżącą wodą, urządzenie nie jest wodoszczelne.
Nie używać rozpuszczalników.
Użyć czystej suchej ściereczki.
Przed każdym użyciem urządzenia należy sprawdzić, czy zawory nie są zablokowane. Aby sprawdzić zawory, należy obejrzeć ilustracje dotyczące posiadanego modelu szybkowaru.
• Upewnić się, że przełącznik jest ustawiony w pozycji „otwarty szybkowar”.
• Sprawdzić, czy uszczelka jest na miejscu.
• W przypadku otwierania/zamykania szybkowara podczas gotowania należy lekko nacisnąć środek pokrywy, by go zamknąć.
• Dotyczy tylko modeli szybkowaru ClipsoMinut'®: należy zdjąć uszczelkę z pokrywki i opłukać wodą. Następnie należy ponownie założyć uszczelkę nie wycierając jej.
Po 10 latach eksploatacji twój szybkowar będzie wymagał nieco uwagi: oddaj go do przeglądu w autoryzowanym centrum serwisowym.
Przesuwanie się pokrywy jest możliwe aż do wytworzenia ciśnienia. Jest to normalne.
Są to śruby Torx. Mają one otwór, dzięki czemu mogą być dokręcone za pomocą płaskiego śrubokręta. Śrubokręty Torx są dostępne w większości sklepów z narzędziami.
Sprawdź, czy na uchwycie nie ma żadnych wybrzuszeń, pęknięć lub uszkodzeń. Jeśli uszkodzenia nie występują, należy dokręcić śruby za pomocą płaskiego śrubokręta. W razie stwierdzenia uszkodzeń uchwyt należy wymienić.
Gdy produkty spożywcze takie jak ryż, który zawiera zarówno białko, jak i węglowodany, jest gotowany w wysokiej temperaturze, następuje oddzielenie aminokwasów i cukrów, co powoduje szare zabarwienie. Nie ma to wpływu na smak i jest bezpieczne do spożycia.
Plamki i inne ślady na powierzchni garnka są spowodowane pozostałościami minerałów, które normalnie występują w wodzie, takich jak wapń, krzem, magnez i żelazo. Nie należy się tym martwić.
Sprawdź następujące elementy:
• Czy zmniejszyłeś grzanie, kiedy zawór kontroli pary zaczął odprowadzać parę w sposób ciągły, wydając ciągły gwizd?
• Odprowadzasz parę po zakończeniu gotowania?
Jeżeli urządzenie odprowadza parę samo bez dekompresji, potrawa nadal będzie się gotować, ponieważ parowar będzie pod ciśnieniem.
Po zakończeniu czasu gotowania, należy wyłączyć grzanie i odprowadzić parę.
Czas gotowania zależy od ilości, wielkości produktów i preferencji użytkownika.
To normalne przez pierwszych kilku minut.

Sprawdzić, czy:
• Źródło ciepła jest wystarczająco mocne (jeśli nie, zwiększyć temperaturę).
• W garnku znajduje się wystarczająca ilość płynu.
• Zawór obsługowy jest ustawiony w pozycji 1/2 piktogramów lub na piktogramie składnika.
• Szybkowar został prawidłowo zamknięty.
• Uszczelka ani krawędź garnka nie są uszkodzone.
• Uszczelka została prawidłowo założona na pokrywkę.

Jeśli problem nadal występuje:
• Wyłączyć źródło ciepła.
• Przesunąć przełącznik na piktogram, w przypadku którego widać wydostającą się parę.

• Zaczekać, aż wskaźnik ciśnienia opadnie.
• Otworzyć szybkowar.
• Wyczyścić zawór obsługowy oraz rurkę odprowadzania pary.
Stopniowo przełączać z pozycji gotowania pod ciśnieniem do pozycji uwalniania. Jeśli wycieki utrzymują się (często w przypadku niektórych rodzajów żywności: np. soczewicy…) wrócić do pozycji gotowania i przeprowadzić szybkie uwalnianie pod zimną wodą.
Należy umieścić przełącznik pozycji na jednym z symboli gotowania odpowiednich do posiadanego szybkowara.

• W przypadku szybkowarów z 1 poziomem ciśnienia, w tym modelu ClipsoMinut'®, należy ustawić przełącznik w kolejnej pozycji:


• W przypadku szybkowarów z 2 poziomami ciśnienia, w tym modelu Clipso® + Precision, należy upewnić się, że przełącznik znajduje się w jednej z następujących pozycji:
Warzywa
Mięso


• W przypadku szybkowarów z 4 poziomami ciśnienia, w tym modelu Nutricook®, należy upewnić się, że przełącznik znajduje się w jednej z następujących pozycji:
Warzywa
Skrobie
Mięso
Ryby i owoce morza


Jeżeli problem nie ustępuje, należy oddać urządzenie do upoważnionego punktu serwisowego.
Napełnić szybkowar: przynajmniej 250 ml płynu, maksymalnie 2/3 wysokości szybkowaru lub mniej (w zależności od rodzaju potrawy i przepisu).
2. Zamknąć szybkowar: konstrukcja wszystkich szybkowarów uniemożliwia wzrost ciśnienia, jeśli szybkowar nie został prawidłowo zamknięty.
3. Gotowanie: szybkowar należy umieścić na źródle ciepła ustawionym na maksymalną moc. Następnie w ciągu kilku minut szybkowar osiąga temperaturę ponad 100°C (110°C do 120°C w zależności od rodzaju lub ustawienia zaworu regulacji ciśnienia). Zawór regulacji ciśnienia pozwala na uwalnianie pary: należy wtedy zmniejszyć moc palnika i rozpocząć obliczanie czasu gotowania. Umożliwia to oszczędność energii do 70% w porównaniu z konwencjonalnym gotowaniem w wodzie.
4. Koniec gotowania, dekompresja: po upływie czasu gotowania należy wyłączyć źródło ciepła i uwolnić całą parę poprzez ustawienie zaworu regulacji ciśnienia w pozycji uwalniania pary. Można teraz otworzyć szybkowar. Proces uwalniania pary z szybkowaru można przyspieszyć, umieszczając szybkowar pod strumieniem zimnej wody.
Jeśli para wydostaje się wokół pokrywy, należy sprawdzić:
• czy pokrywa jest prawidłowo zamknięta;
• czy uszczelka jest prawidłowo ułożona wewnątrz pokrywy;
• czy uszczelka jest zabrudzona. Jeśli tak, należy ją wyczyścić;
• uszczelka jest w dobrym stanie – nie należy zapominać o jej corocznej wymianie;
• czy uszczelka jest nadal odpowiednia?
• W modelach Authentique – czy dokręcenie jest wystarczające?
• Czy pokrywa nie jest uszkodzona lub wgnieciona?
• Czy pokrywa, zawór bezpieczeństwa i regulator ciśnienia są czyste?
• Sprawdzić, czy krawędź szybkowaru nie jest uszkodzona.
Szybkowar posiada kilka systemów gwarantujących pełne bezpieczeństwo użytkowania.
• Bezpieczny system zamykania (w zależności od modelu): Szybkowar jest wyposażony w system bezpieczeństwa, który uniemożliwia wzrost ciśnienia, jeśli pokrywa nie jest całkowicie lub prawidłowo zamknięta. Jeśli pokrywa znajduje się w nieprawidłowej pozycji, system bezpieczeństwa uniemożliwi uniesienie się wskaźnika zamknięcia i w rezultacie nie dopuści do wzrostu ciśnienia.
• Bezpieczny system otwierania (w zależności od modelu): Jeśli szybkowar znajduje się pod ciśnieniem, wskaźnik zamknięcia jest uniesiony i uniemożliwia otwarcie szybkowaru. Aby wskaźnik opadł, należy zwolnić ciśnienie i dopiero wtedy można otworzyć szybkowar. Należy sprawdzić pozycję wskaźnika zamknięcia lub wskaźnika ciśnienia (w zależności od modelu). Musi znajdować się w niskiej pozycji, aby można było otworzyć szybkowar.
• Bezpieczeństwo w zakresie nadmiaru ciśnienia: jeśli otwór wylotowy pary zablokuje się podczas gotowania, zostaną aktywowane systemy zabezpieczające przed nadmiarem ciśnienia:
1) pierwszy etap: zawór bezpieczeństwa zwalnia ciśnienie;
2) drugi etap: uszczelka umożliwia uwolnienie ciśnienia pomiędzy pokrywą a naczyniem;
3) trzeci etap (w zależności od modelu): wskaźnik zamknięcia unosi się ponad poziom uchwytu i umożliwia pionowe uwolnienie ciśnienia. Aby otworzyć szybkowar po pełnym ochłodzeniu, wskaźnik zamknięcia należy umieścić w jego miejscu.
Szybkowar powinien zostać sprawdzony przez autoryzowanego partnera serwisowego.
Szybkowary na kuchence osiągają temperaturę ok. 118°C przy ustawieniu na symbol kurczaka i ok. 111°C przy ustawieniu na symbol warzywa.
Szybkowary gotują pod ciśnieniem 13 lb/psi – 0,9 bara dla mięs i 8lb/psi – 0,55 bara dla warzyw.
Tylko bez pokrywy, w szczególności aby je najpierw podsmażyć na brązowy kolor.
Gotowanie rozpoczyna się, kiedy zawór regulacji ciśnienia zaczyna równomiernie uwalniać parę, czemu towarzyszy regularne syczenie. Jest to moment, kiedy należy zmniejszyć moc źródła ciepła i zacząć odliczać czas gotowania podany w przepisie.
Pokrywę należy odwrócić spodem do góry – pozwala to przedłużyć okres użytkowania uszczelki.
• Sprawdzić, czy w szybkowarze znajduje się przynajmniej 250 ml płynu.
• Sprawdzić, czy uszczelka została prawidłowo założona. W niektórych modelach wewnątrz pokrywy znajduje się trzpień, który zrównuje się z małym otworem w uszczelce. Jeśli trzpień i otwór nie są prawidłowo zrównane, będzie to mieć wpływ na ciśnienie.
• Uszczelka może być zabrudzona, lub jest odkształcona i wymaga wymiany. Uszczelki należy wymieniać raz w roku.
• Sprawdzić, czy zawór regulatora jest czysty i czy nie blokują go pozostałości żywności.
• Sprawdzić, czy brzeg szybkowaru jest w dobrym stanie i czy nie uległ odkształceniu.
• Zawór regulatora nie jest prawidłowo ustawiony lub regulator nie znajduje się w pozycji 1 lub 2 (w zależności od modelu). Metoda zastosowana w danym modelu jest opisana w instrukcji.
• Temperatura jest zbyt niska. Należy zawsze stosować wysoką temperaturę źródła ciepła w celu osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia w szybkowarze. Następnie, po osiągnięciu wysokiego ciśnienia, należy zmniejszyć moc źródła ciepła, aby uzyskać równomierny przepływ pary i rozpocząć odliczanie czasu od tego momentu. Wszystkie przepisy wymagają zmniejszenia mocy źródła ciepła po osiągnięciu wymaganego ciśnienia.
• Wskaźnik zamknięcia zaciął się. Wskaźnik zamknięcia lub wskaźnik ciśnienia (w zależności od modelu) unosi się gdy wzrośnie ciśnienie wewnątrz szybkowaru i opada po uwolnieniu ciśnienia. Jeśli się nie unosi, może wymagać oczyszczenia. Wskazówki dotyczące czyszczenia znajdują się w instrukcji dołączonej do danego modelu.
• Sprawdzić, czy pokrywa jest prawidłowo nałożona.
Jest on używany, aby zapobiec przywieraniu pokrywy do uszczelki. Jest to bezpieczne, ale jeśli chcesz, możesz umyć naczynie przed użyciem.
Szybkowar jest wykonany w taki sposób, aby zapewniać trwałość i zaspokajać potrzeby powiększającej się rodziny.
Oto zalecane pojemności w litrach:
• od 1 do 4 osób: 3 do 4,5 l
• od 4 do 6 osób: 6 l
• od 6 do 8 osób: 7,5 l do 8 l
• od 7 do 10 osób: 10 l.
Ponieważ gotowanie w szybkowarze jest o wiele szybsze niż gotowanie tradycyjne.
Aby osiągnąć dobre wyniki, należy zatem ściśle przestrzegać czasu gotowania.
Niektóre modele mają specjalne programy do mięsa lub warzyw, przeznaczone do optymalnego gotowania.
Szybkowar umożliwia gotowanie we wrzątku (składniki są zanurzone w wodzie w koszyku lub bez) lub gotowanie na parze (składniki są umieszczane w koszyku nad poziomem wody).
Szybkowaru można używać również do powolnego gotowania lub potraw sauté przed gotowaniem pod ciśnieniem, a nawet do duszenia z pokrywą lecz bez zwiększania ciśnienia.
Nie, minutnik jest przeznaczony do jednego rodzaju zastosowania.
Steruje 2 etapami gotowania, gotowaniem pod ciśnieniem i wolnym gotowaniem. Musi zatem znajdować się we wskazanym miejscu na pokrywie.
Tak. Używanie szybkowara bez pokrywy mogłoby go poważnie uszkodzić.
Nie, stanowczo ostrzegamy, aby nie używać szybkowara do smażenia, ponieważ może ulec uszkodzeniu.
Nie wolno używać szybkowara w piekarniku. Nieprzestrzeganie tej instrukcji wiąże się z utratą gwarancji umownej.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.