Recykling to sprawa każdego z nas. Aby był efektywny, musi spełniać trzy warunki:
Potencjalna możliwość recyklingu
Produkty zaprojektowane tak, aby łatwiej można było je poddać recyklingowi
Kanały recyklingu
Tak, aby materiały, z których są wykonane produkty, były wartościowe i mogły zostać odzyskane
Dobre praktyki wśród konsumentów
Pamiętaj, aby właściwie sortować produkty przeznaczone do recyklingu
Nasza gama produktów Eco-Design została stworzona tak, aby produkty trafiające do sortowania były jak najbardziej zdatne do recyklingu, czyli nadawały się do przetworzenia.
Wybieramy materiały, które w miarę możliwości można poddać recyklingowi w ramach obecnych systemów recyklingu. Nasze produkty Eco-Design są potencjalnie przetwarzalne w co najmniej 50%, a średnio powyżej 80% (jako procent końcowej masy produktu).
Projektując nasze produkty, dbamy o to, aby jak najwięcej części można było zdemontować po zakończeniu cyklu życia urządzenia. W ten sposób odzyskanie materiałów i recykling są łatwiejsze.
W przypadku drobnego sprzętu AGD znajdź najbliższe punkty zbiórki i sortowania!
W przypadku nieelektrycznych sprzętów kuchennych regularnie organizowane są akcje recyklingowe w naszych sieciach dystrybucji. Alternatywnie można je oddać w najbliższym centrum zbiórki i sortowania.
Od 2012 roku Tefal zebrał ponad 1,2 miliona zużytych garnków i patelni. Dzięki temu odzyskaliśmy 400 ton aluminium, które zostało wykorzystane do nowej produkcji.
Na podstawie analizy cyklu życia naszych produktów, wyznaczyliśmy 5 Eko-Kryteriów, które pozwalają nam zmniejszyć oddziaływanie na środowisko:
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.