Jak wybrać garnek?
Garnek jest jednym z podstawowych naczyń w kuchni. Wybór wysokiej jakości garnków dostosowanych do Twoich potrzeb jest bardzo ważny, ponieważ będziesz ich często używać. Im lepsze narzędzie, tym łatwiej uzyskasz doskonałe rezultaty!
Obecnie istnieje wiele rodzajów garnków, wykonanych z różnych materiałów, o różnej powierzchni, wielkości, wysokości, kolorze i kształcie, itp. W celu dokonania właściwego wyboru, ważne jest, aby poznać i wziąć pod uwagę ich najważniejsze aspekty.
Bez paniki! Przygotowaliśmy listę wszystkich kryteriów, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem garnka. Na początek rzućmy okiem na nasz szybki przewodnik!
Jaki kształt garnka będzie dla Ciebie najlepszy?
Rondel
Rondel to niezbędny element w codziennej kuchni. Jest idealny do przygotowania pysznego sosu, zagotowania wody do ryżu, warzyw czy makaronu, a także do podgrzewania lub odgrzewania potraw. Ten typ garnka charakteryzuje się płaskim dnem, wysokimi prostymi bokami oraz pojedynczym uchwytem. Dzięki temu uchwytowi jest on bardzo wygodny przy nalewaniu jedną ręką.
Garnek z pokrywką
Garnek z pokrywką to ogólna nazwa jednego z najbardziej powszechnych typów garnków używanych na całym świecie. Służy do gotowania wywaru lub bulionu, który jest podstawą do przygotowywania bardziej wyszukanych przepisów. Jest to szeroki garnek z płaskim dnem, prostymi bokami i szerokim wlotem równym całej jego średnicy. Posiada on również dwa uchwyty po obu stronach dla łatwego przenoszenia i pokrywę z uchwytem na górze pozwalającą na szybsze gotowanie.
Niezależnie od tego, czy chcesz gotować dania, które wystarczą na cały tydzień, czy też na specjalne okazje, nasze garnki są idealne do przyrządzania większych ilości potraw. Ich duży rozmiar sprawia, że są idealne do gotowania makaronu i warzyw, a także do domowych przetworów i dżemów.
Garnek do duszenia
Dzięki dwóm poręcznym bocznym uchwytom, garnek ten jest idealny, gdy przygotowujesz duże ilości jedzenia. Pozwala on na łatwe przenoszenie i serwowanie sporych porcji mięsa czy warzyw. Możesz bez problemu podawać swoje gulasze lub inne dania bezpośrednio na stół.
Ten rodzaj garnka jest idealny do duszenia, do gotowania zup, makaronów i dużej ilości wody. Garnek do duszenia to podstawa w każdej kuchni! Kompaktowy i pozwalający na łatwe serwowanie dzięki 2 bocznym uchwytom. Dzięki pokrywce jest on idealny do gotowania na parze, duszenia, gotowania na dużym i małym ogniu! Nasze garnki doskonale sprawdzą się przy gotowaniu zup, curry i duszonych dań, makaronów, warzyw na parze, kaszy, itp. Aby pomóc Ci znaleźć produkt idealny dla Twoich potrzeb, garnki te są dostępne w wersjach wykonanych z różnych materiałów.
Brytfanna
Odkryj na nowo autentyczne smaki dzięki emaliowanej żeliwnej brytfannie, która w naturalny sposób pozwala zachować teksturę i wszystkie walory Twoich potraw. Wśród naszych modeli możesz wybrać brytfannę o dużym owalnym kształcie lub też okrągłą. Dzięki doskonałemu utrzymywaniu ciepła, owalne brytfanny są idealne do przygotowania np. pieczonego kurczaka lub mięsa. Okrągły kształt jest przeznaczony do duszenia i powolnego gotowania. Przygotowanie niedzielnych posiłków jeszcze nigdy nie było tak proste!
Dzięki inteligentnym pokrywom kondensacyjnym są one idealne do gulaszu, pieczeni lub potraw wymagających powolnego gotowania.
Garnki specjalne
Niektóre z naszych garnków mają specjalne przeznaczenie - służą do przygotowywania konkretnych potraw. Odkryj jak płytkie garnki Tefal mogą być używane jako patelnia sauté, garnek do duszenia lub naczynie do pieczenia w piekarniku - dzięki dużej głębokości i dwóm bocznym uchwytom. Ich szeroka średnica sprawia, że można w nich przygotować duże ilości potraw poprzez gotowanie na parze, duszenie, powolne gotowanie, smażenie, pieczenie i zapiekanie. Serwuj bezpośrednio z garnka i delektuj się pysznymi, pieczonymi ziemniakami czy kurczakiem w sosie śmietanowym.
Bardzo uniwersalne naczynie, łatwe do przenoszenia, mieszania i przechowywania. Może być używany jako duża klasyczna patelnia, patelnia sauté lub mały garnek do duszenia - wszystko w jednym. Wygląda jak garnek z niższymi, prostymi bokami.
Garnki specjalne mogą być używane do:
- Przypiekania, smażenia, przysmażania techniką sauté
- Wolnego gotowania lub duszenia mniejszych ilości składników
- Przygotowywania dużych ilości sosów
Jakie są najważniejsze cechy garnków?
Jakich rozmiarów garnków potrzebujesz?
Potrzebujesz rondla? Garnki o wymiarach od 16 do 20 cm są świetne do gotowania porcji zup, sosów, owsianek i kaszy. Pozwalają łatwe czyszczenie i są wyjątkowo kompaktowe. Doskonałe dla małych rodzin, singli i par. Duże rondle są bardzo uniwersalne. Radzimy Ci zdecydować się na przynajmniej 2 różne rozmiary, aby używać ich naprzemiennie i dostosowywać do swoich potrzeb.
Garnki i inne naczynia o średnicy 24-28 cm świetnie się sprawdzą w domu z 2-4 osobami. Garnki o średnicy 30-36 cm będą idealne do zaspokojenia potrzeb wielu gości lub dużej rodziny. Odpowiednie dla gospodarstwa domowego składającego się z więcej niż 5 osób.
Rozmiar to jeden z podstawowych kryteriów właściwego wyboru. Wahasz się, który rozmiar jest dla Ciebie odpowiedni? Bez paniki! Przygotowaliśmy dobrze zorganizowaną tabelę, która pomoże Ci określić rozmiar garnka, który powinnaś/eś kupić.
Sprawdź kompatybilność garnka z Twoją kuchenką
Kompatybilność z kuchenką
Nie wszystkie garnki są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych. Zależy to głównie od materiału i budowy. Nawet jeśli większość naszych garnków jest kompatybilna ze wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym płytami indukcyjnymi, przed zakupem upewnij się, czy garnek jest kompatybilny (sprawdź piktogram, jak poniżej, w opisie produktu na stronie internetowej lub na opakowaniu).
- Gazowe
- Elektryczne
- Indukcyjne
- Szklano-ceramiczne
Wolisz zdejmowany czy stały uchwyt?
Wybierz pomiędzy stałym a zdejmowanym uchwytem
Zdejmowany uchwyt:
- Idealne rozwiązanie, by zaoszczędzić miejsce: Optymalne przechowywanie
- To więcej niż patelnia: Można jej używać na KUCHENCE, w PIEKARNIKU i przechowywać w LODÓWCE (kompatybilna ze szklaną lub plastikową pokrywą).
- Uchwyt pozostaje chłodny
- Stały uchwyt ze stali nierdzewnej:
- Nitowana stal nierdzewna, jak u szefa kuchni
- Wytrzymała
Stały uchwyt z bakelitu:- Pozostaje chłodny
- Łatwa i bezpieczna obsługa
Jaką powłokę preferujesz?
Zalety garnków z powłoką nieprzywierającą
Wszystkie nasze garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą są idealne, aby gotować ze spokojem. Co więcej, garnki z powłoką nieprzywierającą nadają się do zdrowego gotowania, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu.
Wyposażone we wzmocnioną powłokę tytanową, nasze nieprzywierające garnki są łatwe w użyciu i czyszczeniu oraz świetnie nadają się do codziennego użytku. Są one najlepszymi przyjaciółmi w przyrządzaniu sosów, gotowaniu makaronów, odgrzewaniu gulaszu, gotowaniu warzyw na parze i wielu innych potraw. Odkryj inteligentne funkcje, rozmiary i innowacyjne rozwiązania.
Zalety garnków Mineralia z efektem kamienia
Garnki Mineralia z efektem kamienia posiadają powłokę nieprzywierającą, która została wzbogacona o minerały, co pozwala gotować zdrowiej. Nie zawierają PFOA, ołowiu, ani kadmu.
Są one kompatybilne ze wszystkimi kuchenkami, w tym płytamiindukcyjnymi. Odkryj nasze garnki z efektem kamienia Mineralia, idealne do gotowania delikatnych składników.
Zainspirowane naturą, nasze garnki z efektem kamienia są pokryte innowacyjną ultra odporną powłoką Mineralia, która łączy w sobie silne właściwości mineralne z trwałą powłoką nieprzywierającą. Przyrządzaj każdego dnia zdrowe i naturalne posiłki w naczyniach o wyjątkowej trwałości.
Dzięki nieprzywierającej powłoce garnków Mineralia, potrawy nie przyklejają się do ich powierzchni, a Ty możesz gotować zdrowiej, z mniejszą ilością tłuszczu. Dodatkowo garnki te są bardzo łatwe w czyszczeniu!
Zalety garnków ceramicznych
Ceramika jest mniej nieprzywierająca niż standardowe powłoki, za to jest bardziej odporna na zarysowania. Dlatego właśnie powłoka ceramiczna jest idealna do garnków. Zapewnia ona większą odporność na porysowanie metalową łyżką lub trzepaczką, a jednocześnie pozostaje równie wygodna podczas gotowania i równie łatwa w czyszczeniu. Odkryj nasze trwałe garnki do codziennego użytku!
Garnki ceramiczne Tefal oferują trwałość, a jednocześnie są bardzo łatwe w czyszczeniu. Niezależnie od tego, czy szukasz rondla do szybkiego odgrzewania posiłków, czy garnka do gotowania lub duszenia, wszystkie nasze garnki są idealne do codziennego użytku!
Jeśli chodzi o nasze zdrowe i ekologiczne garnki ceramiczne, są one wykonane w 90% z mineralnych i w 10% z organicznych materiałów. Inne zalety ceramiki: jest ona odporna na zarysowania, trwała i łatwa do czyszczenia.
Zalety garnków ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są idealne do gotowania wszystkich składników.
Odporne na zarysowania, wytrzymałe, solidne, nieodkształcające się z upływem czasu, garnki te są uniwersalne i stanowią podstawowy element każdej kuchni. Są idealne do mieszania za pomocą mikserów ręcznych, metalowych łyżek lub trzepaczek. Można je również myć w zmywarce i są kompatybilne ze wszystkimi płytami grzewczymi, co sprawia, że są jeszcze bardziej funkcjonalne. Odkryj nasze garnki ze stali nierdzewnej we wszystkich dostępnych formatach: rondle, garnki do duszenia i brytfanny, garnki z przykrywką, itp.
Zalety garnków żeliwnych
Garnki żeliwne to doskonały wybór do duszenia, pieczenia i powolnego gotowania. Co więcej, możesz je wstawić prosto do piekarnika i są kompatybilne ze wszystkimi kuchenkami, w tym płytami indukcyjnymi. Wewnętrzna emaliowana powłoka
Garnki żeliwne bardzo dobrze utrzymują ciepło, co ułatwia serwowanie potraw bezpośrednio na stół i zapobiega ich ostygnięciu. Zostały one wyposażone w bardzo trwałą, skuteczną i wytrzymałą powłokę. Pozwalają doskonale karmelizować mięso, są łatwe w czyszczeniu i długo pozostają jak nowe dzięki odpornej, matowej emalii.
Garnki żeliwne są dostępne w różnych formatach dostosowanych do przygotowywania rozmaitych przepisów.
Porównaj różne powłoki garnków
Idealne do: |
|
|
|
Nieprzywierające |
|
|
|
Trwałość powłoki nieprzywierającej |
|
|
|
Odporność na zarysowania |
|
|
|
Łatwe w czyszczeniu |
|
|
|
Smażenie bez tłuszczu |
|
|
|
Opiekanie potraw |
|
|
|