Instrukcje obsługi i najczęściej zadawane pytania Optimo Convection

Numer referencyjny produktu : OF444834

Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Przed pierwszym uruchomieniem:
• Rozpakować urządzenie. Opakowanie może zostać oddane do recyklingu lub zachowane na wypadek konieczności odesłania piekarnika do autoryzowanego serwisu.
• Umieścić piekarnik na stabilnym podłożu.
• Usunąć naklejki i elementy zabezpieczające z wnętrza i obudowy piekarnika.
• Wyjąć wszystkie akcesoria* z wnętrza piekarnika (ruszt, rożen itp.).
• Oczyścić piekarnik wraz z akcesoriami wilgotną ściereczką. Dokładnie osuszyć.
• Zamknąć drzwiczki, przytrzymując je jedynie za uchwyt.
• Rozwinąć całą długość kabla zasilającego i podłączyć do uziemionego gniazdka sieciowego.
• Ustawić przełącznik wyboru na tryb pieczenia.
• Ustawić termostat na maksymalną temperaturę.
• Ustawić czas od 15 do 20 minut.
Piekarnik uruchomi się. Może pojawić się dym. Jest to zjawisko normalne, które powinno po pewnym czasie ustąpić.
Do zamykania i otwierania drzwiczek należy używać uchwytu.
- Do pieczenia mięsa, w tym drobiu, używać tac z wyższymi brzegami (min. 5 cm), co pozwala ograniczyć zanieczyszczenie ścian kuchenki pryskającym tłuszczem. - Do pieczenia placków należy używać tac z powłoką nieprzywierającą, co ułatwia ich odwracanie.
Aby przygotować mięso, ryby, zapiekankę, suflety, ciasto, itp.: - Umieścić półkę na wymaganej wysokości. - Ustawić przełącznik wyboru trybu w położeniu pieczenia. - Umieścić blachę z produktami w kuchence i zamknąć drzwi. - Za pomocą termostatu ustawić odpowiednią temperaturę. - Ustawić timer. Piekarnik nagrzeje się i wyłączy automatycznie zgodnie z zaprogramowanym czasem przyrządzania. W każdej chwili można przerwać przyrządzanie potrawy poprzez wyzerowanie timera. Wstępne nagrzewanie nie jest zawsze konieczne (zależy od przepisu). W czasie pracy piekarnika drzwi i ściany pozostają bardzo gorące. Należy pamiętać, aby nie umieszczać tacy bezpośrednio na dolnym elemencie grzejnym ani na gładkiej podstawie.
Aby grillować i podrumienić produkty:
• Nagrzać piekarnik.
• Ułożyć tacę lub mięso na ruszcie jak najbliżej elementu grzejącego, ale w taki sposób, by się z nim nie stykały.
• Na dolnym elemencie grzejnym lub podstawie, które nie są nagrzewane, można położyć tacę lub tacę ociekową napełnioną niewielką ilością wody, w której gromadzić się będą tłuszcz oraz soki z przyrządzanych potraw.
• Pozostawić drzwiczki uchylone (w zależności od modelu).
• Ustawić przełącznik wyboru trybu w położeniu grillowania.
• Ustawić na timer czas przyrządzania.
Piekarnik uruchomi się. W przypadku mięsa konieczne jest obrócenie grillowanych produktów (kiełbasek, itp.) po upływie połowy czasu przyrządzania.
Po upływie zaprogramowanego czasu piekarnik wyłączy się automatycznie. Aby wyłączyć piekarnik wcześniej, należy wyzerować timer.
Nie wolno wkładać do piekarnika żadnych materiałów, które mogą ulec stopieniu lub zająć się ogniem.
W przypadku pieczenia z termoobiegiem należy unikać szkła i ceramiki. Ustawić temperaturę pieczenia niższą niż zalecana i wydłużyć czas pieczenia.
Nie, należy aktywować timer i ustawić termostat, aby włączyć piekarnik.
Można zatrzymać gotowanie w dowolnym momencie, ustawiając timer na zero.
Przed przystąpieniem do konserwacji lub czyszczenia piekarnik należy odłączyć od zasilania i pozostawić do wystygnięcia.
Czyszczenie obudowy urządzenia polega na przetarciu jej gąbką.
Drzwi, emaliowane lub lakierowane powierzchnie oraz części półprzezroczyste należy przecierać wilgotną gąbką z dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego detergentu.
Nie stosować silnych środków czyszczących (zwłaszcza środków na bazie sodu) ani druciaków lub tkanin o właściwościach ściernych.
W celu ułatwienia czyszczenia piekarnik został wyposażony w:
• Samooczyszczające się ścianki*. Po zakończeniu przygotowywania tłustej potrawy pusty piekarnik należy włączyć na 10 minut z termostatem ustawionym w maksymalnym położeniu i z zamkniętymi drzwiami.
• Ruszt, który można złożyć, ale nie jest zdejmowalny*.
• Gładką podstawę emaliowaną lub unoszoną* (bez możliwości wyjęcia).
*W zależności od modelu.
Do usunięcia przypalonych resztek można użyć miękkiej ściereczki. Nie używać siły podczas montażu i demontażu elementów.
Wszystkie akcesoria* (półka, taca, zespół rożna) mogą być myte wodą z dodatkiem niewielkiej ilości detergentu lub w zmywarce do naczyń.
Tak. Podczas pierwszego użycia z piekarnika może wydobywać się nieprzyjemny zapach lub dym. Zjawisko to powinno szybko ustąpić. Za pierwszym razem zalecamy uruchomienie pustego piekarnika (bez akcesoriów): ustawić termostat w położeniu maksymalnym i uruchomić na czas od 15 do 20 minut.
Jeżeli niektóre części urządzenia zajmą się ogniem, nie wolno do gaszenia używać wody. Płomienie należy zdławić, przykrywając całe urządzenie płachtą wilgotnego materiału. Odłączyć urządzenie od zasilania i otworzyć drzwiczki pieca.
• Przestrzegać zalecanego czasu pieczenia.
2 - Zalecamy korzystanie z ciemnych metalowych blach do pieczenia z regulacją wysokości oraz unikanie form wykonanych z ceramiki, terakoty, porcelany lub szkła.
3 - Umieścić na właściwej półce: środkowej w przypadku pieczenia z termoobiegiem lub na dolnej w przypadku pieczenie konwekcyjnego.
4 - Nie używać blach aluminiowych.
Oświetlenie wewnętrzne działa tylko wtedy, gdy jest aktywowana funkcja minutnika.
Elementy nie muszą stać się czerwone, aby grzać. To, czy elementy staja się czerwone, zależy od dystrybucji między wydajnością grzania a długością elementu.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Nie. Piekarnik nie nadaje się do zabudowy. Musi zostać ustawiony na stabilnym podłożu, które wykazuje odporność na działanie temperatury co najmniej 90°C. Bardzo ważne jest pozostawienie wolnej przestrzeni wokół piekarnika, a zwłaszcza nad nim.
Tryb rozmrażania pomaga przyspieszyć czas rozmrażania żywności przez mieszanie powietrza w kuchence mikrofalowej (w trybie rozmrażania nie ma etapu podgrzewania).
Czas gotowania podany w tabeli ma charakter orientacyjny. Może różnić się w zależności od ilości składników i stosowanych naczyń. Czas gotowania należy zatem dostosować w zależności od żywności i używanych naczyń do gotowania.
Ciepło jest wytwarzane przez górny i dolny element grzewczy piekarnika. Ten tradycyjny tryb nadaje się do przygotowania mięsa, ryb i puddingów.
Ciepło jest wytwarzane przez górny element grzewczy piekarnika. Tego trybu można używać do tradycyjnego grillowania, a także do zbrązawiania potraw.
Ciepło jest wytwarzane, a następnie rozprowadzane przez wentylator znajdujący się z tyłu piekarnika, co gwarantuje wyjątkowo równomierne pieczenie w każdym miejscu piekarnika. Dzięki termoobiegowi potrawy są ugotowane równomiernie.
Ciepło jest wytwarzane przez górny element grzewczy piekarnika. Rożen obraca się, aby równomiernie zrumienić kawałki mięsa.
Funkcja turbo umożliwia szybkie przygotowanie wszystkich potraw. Ciepło generowane jest przez górny i dolny element grzewczy, a dodatkowo działa termoobieg.
Funkcja ta łączy w sobie termoobieg z dolnym elementem grzewczym, co zapewnia wyjątkowo równomierne pieczenie i pozwala uzyskać chrupiące ciasto.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Akcesoria