Jak wybrać odpowiednią patelnię?

Na rynku dostępna jest nieskończona ilość patelni wykonanych z różnych materiałów, o różnej powierzchni, wielkości, wysokości itp. Dlatego niezwykle ważne jest, aby przed zakupem wiedzieć jakie są Twoje oczekiwania. Przygotowaliśmy listę najważniejszych cech. Pomoże Ci ona wybrać odpowiednią patelnię

undefined

Nasze polecane patelnie

Patelnia TEFAL INTUITION 30cm

Patelnia TEFAL INTUITION 30cm

Multipan TEFAL Emotion 26cm

Multipan TEFAL Emotion 26cm

Patelnia TEFAL UNLIMITED 30cm

Patelnia TEFAL UNLIMITED 30cm
undefined

Patelnia grillowa TEFAL HEALTHY CHEF 26cm

Patelnia grillowa TEFAL HEALTHY CHEF 26cm

Wok TEFAL HEALTHY CHEF 28cm

Wok TEFAL HEALTHY CHEF 28cm
undefined

Patelnia TEFAL XL INTENSE 26cm

Patelnia TEFAL XL INTENSE 26cm
undefined

Jaki kształt patelni jest stworzony dla Ciebie?

Patelnia klasyczna

Patelnia tradycyjna jest obowiązkowym elementem każdej kuchni i standardowym naczyniem do przygotowywania właściwie wszystkiego, na co masz ochotę. Ten rodzaj patelni jest bardzo wszechstronny i pozwala przyrządzać zdrowe posiłki. Posiada ona płaskie dno i zaokrąglone ścianki boczne. Idealne połączenie dla szybkiego i równomiernego smażenia. Dzięki nieprzywierającej powłoce wysokiej jakości, w jaką została wyposażona patelnia Tefal, potrawy mogą być smażone bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Ta cecha sprawia, że staje się ona idealnym naczyniem do zdrowego gotowania. Niezależnie od tego czy szukasz patelni z długotrwałą powłoką nieprzywierającą, ceramicznej, czy ze stali nierdzewnej - znajdziesz idealne rozwiązanie.

Patelnia jest idealna do smażenia:

 

 

  • Mięsa,
  • ryb,
  • warzyw,
  • jajek,
  • bekonu...

 

 

undefined

Patelnia wok

Patelnie wok charakteryzują się mniejszym dnem i wysokimi, okrągłymi bokami. Są one głębsze niż klasyczne patelnie. Woki są bardzo popularne do przyrządzania potraw azjatyckich, takich jak np. grillowane warzywa czy makaron stir-fried. Niektóre z naszych patelni wok posiadają dodatkowe funkcje, takie jak wylewki ułatwiające nalewanie (sosu, śmietany itp.).

undefined

Patelnia do naleśników

Ta patelnia wydaje się mieć konkretne przeznaczenie: smażenie naleśników i pancakes. W rzeczywistości jest ona jednak o wiele bardziej wszechstronna niż możesz sobie wyobrazić. Oczywiście, ta patelnia będzie Twoim idealnym sprzymierzeńcem do robienia naleśników i racuchów. Ale możesz jej również użyć do przygotowania fajitas, jajek, grillowanych kanapek i mnóstwa innych potraw, które wymagają patelni. Dostępna w różnych rozmiarach.

undefined

Patelnia sauté

W pierwszej kolejności ten typ patelni został zaprojektowany do smażenia kawałków mięsa i warzyw przy użyciu techniki sauté czyli mieszania i podrzucania. Pozwala to na użycie niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, aby uzyskać zdrowsze i smaczniejsze rezultaty. W przeciwieństwie do klasycznej patelni, ta patelnia posiada proste boki i jest znacznie głębsza. Te cechy sprawiają, że jest to idealna patelnia do przyrządzenia kompletnego posiłku i cieszenia się różnorodnymi potrawami. Ta patelnia sauté jest wyposażona w pokrywę, która zatrzymuje ciepło i wilgoć. Idealna do gotowania na wolnym ogniu i duszenia.

Jest dostępna w wielu rozmiarach i może być wykonana z różnych materiałów.

undefined

Patelnia specjalna

Patelnie specjalnego przeznaczenia posiadają bardzo specyficzne funkcje, które pomogą Ci w przygotowywaniu Twoich ulubionych potraw. Znajdziesz specjalne patelnie do grillowania steków, robienia racuchów, omletów, trójkątne patelnie czy patelnie do pizzy... Te modele pozwolą Ci z łatwością przyrządzić Twoje ulubione dania dzięki zastosowaniu najlepszych materiałów.

undefined

Jakie są najważniejsze cechy patelni?

Który rozmiar jest dla Ciebie odpowiedni?

Rozmiar to jeden z podstawowych kryteriów właściwego wyboru patelni. Wahasz się, który rozmiar jest dla Ciebie odpowiedni? Bez paniki! Przygotowaliśmy dobrze zorganizowaną tabelę, która pomoże Ci określić rozmiar patelni, którą powinnaś/eś kupić. Jako przykład, dla czteroosobowej rodziny polecamy patelnię o średnicy 26-28 cm.

undefined

Sprawdź kompatybilność patelni z kuchenką

Kompatybilność z płytami grzewczymi

Nie wszystkie patelnie są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych. Zależy to głównie od materiału i budowy. Nawet jeśli większość naszych patelni jest kompatybilna z wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym płytami indukcyjnymi, przed zakupem upewnij się czy patelnia faktycznie jest odpowiednia (sprawdź piktogram, jak poniżej, w opisie produktu na stronie internetowej lub na opakowaniu).

  1. Gazowe
  2. Elektryczne
  3. Indukcyjne
  4. Szklano-ceramiczne
undefined

Wolisz zdejmowany czy stały uchwyt?

Wybierz pomiędzy stałym a zdejmowanym uchwytem

Zdejmowany uchwyt:

  • Idealne rozwiązanie, by zaoszczędzić miejsce: Optymalne przechowywanie
  • To więcej niż patelnia: Można jej używać na KUCHENCE, w PIEKARNIKU i przechowywać w LODÓWCE (kompatybilna ze szklaną lub plastikową pokrywą).
  • Jej uchwyt pozostaje chłodny

 


Stały uchwyt ze stali nierdzewnej:

 

  • Nitowana stal nierdzewna, jak u szefa kuchni
  • Wytrzymała w obsłudze

 


Stały uchwyt z bakelitu:

 

  • Pozostaje chłodny
  • Łatwa i bezpieczna obsługa
undefined

Z jaką powłoką wybrać patelnię?

Zalety patelni z powłoką nieprzywierającą

Wszystkie nasze patelnie z powłoką nieprzywierającą są idealne do szybkiego i łatwego przygotowywania posiłków. Zapewniają długotrwałą wydajność i zapobiegają przywieraniu potraw do patelni. Dodatkowo są wolne od PFOA, ołowiu i kadmu.

Gotowanie nigdy nie było prostsze. Nie potrzeba nawet dodawać oleju czy masła. Dla zdrowego i łatwego gotowania!

undefined

Zalety patelni Mineralia z efektem kamienia

Patelnie Mineralia z efektem kamienia posiadają powłokę nieprzywierającą, która została wzbogacona o minerały, co pozwala gotować zdrowiej. Nie zawierają PFOA, ołowiu, ani kadmu.

Nie potrzeba tłuszczu - Twoje potrawy w ogóle nie będą przywierać. Wyjątkowo solidne i odporne pozwalają na długotrwałe użytkowanie. Dzięki nim z przyjemnością będziesz przygotowywać wszystkie rodzaje potraw: delikatne ryby, mięso, warzywa... Większość patelni Mineralia jest kompatybilna z płytami indukcyjnymi.

undefined

Zalety patelni ceramicznych

Nasze patelnie ceramiczne są przyjazne dla środowiska i wykonane w 100% z aluminium pochodzącego z recyklingu, aby cieszyć się zdrowym gotowaniem. Powłoka patelni jest wolna od PFOA, ołowiu i kadmu. Inne zalety ceramiki: jest ona odporna na zarysowania, trwała i łatwa do czyszczenia. Wystarczy dodać odrobinę oleju, aby smażyć pyszne, chrupiące smakołyki.

undefined

Zalety patelni ze stali nierdzewnej

Patelnie te są bardzo odporne i doskonale nadają się do smażenia wszelkiego rodzaju potraw. Do ich produkcji używamy wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która zapewnia wyjątkową trwałość, odporność na zarysowania oraz doskonałe smażenie

undefined

Zalety patelni żeliwnych

Żeliwo jest bardzo odpornym materiałem, który zapewnia idealnie równomierne smażenie. Patelnie żeliwne doskonale nadają się do grillowania i opiekania. Można je wykorzystywać do przygotowania między innymi mięs. Należy pamiętać, że ten rodzaj patelni jest cięższy niż inne materiały, ale oferuje doskonałą dystrybucję i retencję ciepła, a smażenie zbliżone jest do grillowania!

undefined

Porównaj różne powłoki patelni