Jak poprawić smak potraw?

Dla doskonałego smaku potrwa kluczowa jest temperatura:

Jeżeli na początku smażenia patelnia jest zbyt zimna, trwa ono zbyt długo, a produkty mogą utracić naturalną soczystość, co powoduje wysuszenie potrawy. Kolor potraw przygotowanych w niskiej temperaturze jest blady, a konsystencja mało wyrazista. Posiłek ma mdły i nieciekawy smak.

Jeżeli patelnia jest zbyt gorąca, potrawa może się przypalić, zanim rzeczywiście zacznie się smażyć.

Dla lepszego smaku potraw używaj funkcji
Tefal Thermo-Spot

Thermo - Spot informuje kiedy palelnia jest odpowiednio rozgrzana, a urządzenie gotowe do użycia.

Temp. ok 120 °C



Zbyt zimna patelnia. Przygotowana w ten sposób potrawa jest bez smaku, ma mdły i mało wyrazisty kolor oraz konsystencję




Temp. ok 180 °C



Thermo-Spot® nabierze jednolitego czerwonego koloru zaraz po osiągnięciu idealnej temperatury smażenia. Potrawa ma jednolitą konsystencję i kolor, zachowuje naturalny smak i aromat. Smażenie w prawidłowej temperaturze zapobiega przesmażeniu lub przypaleniu potraw, a jednocześnie wydłuża żywotność patelni.




Temp. ok 250 °C



Zbyt wysoka temperatura. Potrawa może się szybko spalić, spalają się tłuszcze i tracimy naturalny smak.




Dlaczego prawidłowa temperatura jest ważna?