Biała kiełbasa w sosie śmietanowym
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy
- 300 g grzybów
- 2 cebule
- 1 płaska łyżka tartego chrzanu
- 250 ml śmietany 36%
- Tymianek do smaku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 500 g mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
- Sól do smaku
Przygotowanie
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE ŚMIETANOWYM
Cebule obieram i kroję w piórka.
- Na patelni Tefal Ingenio o średnicy 26 cm rozgrzewam 2 łyżki oleju i podsmażam na złoto cebulę.
- Gdy jest ładnie przyrumieniona wkładam na patelnie kiełbasę, dodaje grzyby, chrzan, śmietanę i gałązki tymianku.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika biała kiełbasę pieczoną z grzybami stawiam bezpośrednio na stole, tak aby każdy mógł ją sobie nałożyć na talerz. Wygląda i smakuje świetnie, trzeba jej przyznać!
Puree ziemniaczane:
Obieram cienko ziemniaki obieram i w lekko osolonej wodzie gotuję do miękkości. Odlewam z garnka wodę, ziemniaki trzymam przez chwilę na gazie, aby odparowały.
- Gorące ziemniaki ugniatam tłuczkiem lub przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Przekładam z powrotem do garnka Tefal Ingenio dodaję miękkie masło, śmietanę i kilka szczyp soli. Mieszam dokładnie i podaję puree ziemniaczane jako dodatek do białej kiełbasy.