Boczek pieczony
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 1,2 kg boczku bez skóry
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 2 cebule
- Sól i pieprz
- 2 łyżki miodu
- Ostra papryka w płatkach około 1 łyżeczki
- 1 szklanka piwa lub kwasu chlebowego
Przygotowanie
- Boczek myję, osuszam.
- Czosnek obieram i przepuszczam przez prasę.
- Boczek solę z obu stron, układam na desce. Smaruję miodem, posypuje majerankiem i ostrą papryką i nacieram czosnkiem. Zwijam ciasno i obwiązuję sznurkiem lub wkładam tak jak na zdjęciach widać w siatkę wędliniarską.
- Boczek obsypuje pozostałym majerankiem.
- Układam w 20 cm garnku TEFAL Ingenio, obkładam obrana i pokrojoną w piórka cebulą oraz podlewam piwem.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam lub obracam na druga stronę, żeby się boczek równo przyrumienił.
- Boczek pieczony podaję na ciepło jako element obiadu lub na zimo jako wędlinę do kanapek.