Puszyste ciasto cytrynowe
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej najlepiej tortowej
- 5 jajek
- 60 ml, czyli 4 łyżki jogurtu (ilość zależnie od wielkości jajek, trzeba dobrać do konsystencji ciasta)
- 1 cytryna (skórka otarta)
- aromat cytrynowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Cytrynę dokładnie myję, wycieram, ocieram z niej skórkę, a potem wyciskam z niej sok.
- Miękkie masło ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem, do czasu, aż stanie się puszyste i lekkie. Zajmuje to kilka minut.
- Ciągle miksując do masy dodaję po 1 jajku. Średnio miksuję około 1,5 minuty na każde jajko.
- Pod koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok oraz jogurt, jeśli masa jest dość gęsta.
- Mieszam dokładnie mikserem.
- Garnek Tefal Ingenio o średnicy 20 cm smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, średnio wychodzi to około 60 minut.
- Przed podaniem studzę i posypuję cukrem pudrem.
- Podaję z bitą śmietaną i owocami!