Puszyste ciasto cytrynowe

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 5 jajek
  • 60 ml, czyli 4 łyżki jogurtu (ilość zależnie od wielkości jajek, trzeba dobrać do konsystencji ciasta)
  • 1 cytryna (skórka otarta)
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
thumb_204_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie myję, wycieram, ocieram z niej skórkę, a potem wyciskam z niej sok.
  2. Miękkie masło ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem, do czasu, aż stanie się puszyste i lekkie. Zajmuje to kilka minut.
  3. Ciągle miksując do masy dodaję po 1 jajku. Średnio miksuję około 1,5 minuty na każde jajko.
  4. Pod koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok oraz jogurt, jeśli masa jest dość gęsta.
  5. Mieszam dokładnie mikserem.
  6. Garnek Tefal Ingenio o średnicy 20 cm smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, średnio wychodzi to około 60 minut.
  7. Przed podaniem studzę i posypuję cukrem pudrem.
  8. Podaję z bitą śmietaną i owocami!

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Niedostępny

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Nóż ze stali nierdzewnej TEFAL EVER SHARP + ostrzałka

W magazynie

Nóż ze stali nierdzewnej TEFAL EVER SHARP + ostrzałka

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm