Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 300 g śliwek 
  • 450 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
thumb_259_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. W małej misce mieszam dokładnie drożdże z dwiema łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut.
  2. W dużej misce mieszam pracujące drożdże z pozostałą mąką, cukrem, jajkami, roztopionym masłem lub olejem oraz cukrem wanilinowym. Miękką i lepiącą kulę ciasta przekładam do garnka Tefal Ingenio nasmarowanego olejem i odstawiam pod przykryciem na jedną godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Owoce myję, przekrawam na pół i wyjmuję pestki.
  4. W misce mieszam widelcem wszystkie składniki kruszonki.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy Tefal Ingenio i równo rozciągam. Układam śliwki, lekko je wciskam i zostawiam na 30 minut, aby ciasto ponownie urosło. Na koniec posypuję kruszonką i piekę przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  6. Studzę i podaję.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

W magazynie

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm