Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 300 g śliwek
- 450 g mąki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 175 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 50 g masła lub oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Przygotowanie
- W małej misce mieszam dokładnie drożdże z dwiema łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut.
- W dużej misce mieszam pracujące drożdże z pozostałą mąką, cukrem, jajkami, roztopionym masłem lub olejem oraz cukrem wanilinowym. Miękką i lepiącą kulę ciasta przekładam do garnka Tefal Ingenio nasmarowanego olejem i odstawiam pod przykryciem na jedną godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Owoce myję, przekrawam na pół i wyjmuję pestki.
- W misce mieszam widelcem wszystkie składniki kruszonki.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do formy Tefal Ingenio i równo rozciągam. Układam śliwki, lekko je wciskam i zostawiam na 30 minut, aby ciasto ponownie urosło. Na koniec posypuję kruszonką i piekę przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Studzę i podaję.