Pieczona dorada
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 2 dorady patroszone
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1/3 łyżeczki ostre papryki w płatkach
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól i pieprz mielony do smaku
Przygotowanie
- Fasolkę szparagową obieram i gotuję w osolonej wodzie.
- Obie ryby płuczę pod kranem, a potem z boków nacinam skórę w kilku miejscach.
- Ryby solę i układam na natce pietruszki w patelni Tefal Ingenio. Obok układam pomidorki koktajlowe i plasterki czosnku.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Wstawiam patelnię do piekarnika i piekę 20-25 minut.
- Wyjmuję, posypuję koperkiem i podaję natychmiast ponieważ dorada pieczona pomidorami i natką pietruszki jest najlepsza na gorąco!