Duszona cukinia z pomidorami

Przepis od: Pati Sołtysik

Składniki

  • 80g pokrojonej w piórka cebuli
  • 400g pomidorów z puszki bez skórki
  • 450g cukinii pokrojonej w księżyce (połówki plastrów)
  • 3 ząbki czosnku (każdy pokrojony wzdłuż na 3 -4 kawałki)
  • Pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 200ml wody
thumb_362_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Na głęboka patelnię wlewam oliwę i wrzucamy cebulę razem z czosnkiem. Szklimy przez 3 minuty.
  2. Dodajemy pomidory i cukinię oraz sól i pieprz z pozostałymi przyprawami. Podsmażamy przez 5 minut.
  3. Wlewamy wodę i dusimy (mieszając co jakiś czas) pod przykryciem przez ok 15 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i smażymy mieszając na średnim ogniu przez ok 10 min.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm
undefined

Chochla do zupy TEFAL BIENVENUE

Chochla do zupy TEFAL BIENVENUE
undefined

Szpatułka długa TEFAL BIENVENUE

Szpatułka długa TEFAL BIENVENUE
undefined

Łyżka do nabierania TEFAL BIENVENUE

Łyżka do nabierania TEFAL BIENVENUE
undefined

Deska drewniana do krojenia TEFAL JAMIE OLIVER 28cm x 21,5cm

Deska drewniana do krojenia TEFAL JAMIE OLIVER 28cm x 21,5cm

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL JAMIE OLIVER - 3 elementy

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL JAMIE OLIVER - 3 elementy