Frittata z chorizo

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 200 g kiełbasy chorizo pikantnej lub łagodnej
  • 500 g pieczarek
  • 1 słoik lub puszku ciecierzycy
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 15 jajek
  • 2 cebule
  • 1 ostra papryczka chili
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 1 szklaka listków szpinaku lub 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku
thumb_214_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Cebule obieram, kroję w plastry i podsmażam na oleju lub maśle na patelni Tefal Ingenio o średnicy 28 cm.
  2. Chorizo kroje w plasterki.
  3. Pieczarki kroję w plastry lub na połówki.
  4. Gdy cebula jest złota, dodaję na patelnię pieczarki, chorizo, szpinak i duszę z 10 minut.
  5. W tym czasie rozbijam jajka do miski, doprawiam solą, pieprzem i mieszam.
  6. Zestawiam z gazu patelnię, dodaję ciecierzycę odlaną z zalewy. Wlewam jajka, mieszam dokładnie. Na wierzchu układam przekrojone na pół pomidorówki, dodaję posiekaną chili.
  7. Patelnię wstawiam do piekarnika rozgrzanego d 170 stopni. Piekę przez 15-20 minut do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

W magazynie

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm