Frittata z chorizo
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 200 g kiełbasy chorizo pikantnej lub łagodnej
- 500 g pieczarek
- 1 słoik lub puszku ciecierzycy
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 15 jajek
- 2 cebule
- 1 ostra papryczka chili
- 3 łyżki masła lub oleju
- 1 szklaka listków szpinaku lub 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebule obieram, kroję w plastry i podsmażam na oleju lub maśle na patelni Tefal Ingenio o średnicy 28 cm.
- Chorizo kroje w plasterki.
- Pieczarki kroję w plastry lub na połówki.
- Gdy cebula jest złota, dodaję na patelnię pieczarki, chorizo, szpinak i duszę z 10 minut.
- W tym czasie rozbijam jajka do miski, doprawiam solą, pieprzem i mieszam.
- Zestawiam z gazu patelnię, dodaję ciecierzycę odlaną z zalewy. Wlewam jajka, mieszam dokładnie. Na wierzchu układam przekrojone na pół pomidorówki, dodaję posiekaną chili.
- Patelnię wstawiam do piekarnika rozgrzanego d 170 stopni. Piekę przez 15-20 minut do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.