Jesiotr z migdałami i sałatką z soczewicy
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 400 g łuskanej soczewicy
- 1 puszka lub słoik ugotowanej kukurydzy
- 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 400 g łuskanej soczewicy
- 1 puszka lub słoik ugotowanej kukurydzy
- 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Gotowanie - Sałatka z soczewicy:
Do garnka Tefal Ingenio wlewam 1 litr wody, zagotowuję. Wsypuję soczewicę, poziom wody powinien sięgać na 2 cm nad poziom soczewicy. Gotuję przez 3 minuty od za wrzenia wody. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na kilka minut. Następnie studzę.
- Pomidory suszone wyławiam z zalewy oliwnej, kroję w paseczki.
- Otwieram słoik z kukurydzą.
- Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na złoto na kilku łyżkach oleju z pomidorów.
- Natkę pietruszki siekam.
- Gdy soczewica będzie już chłodna dodaję do niej wszystkie składniki sałatki. Mieszam dokładnie, doprawiam do smaku.
Smażenie:
Jesiotra myję dokładnie, kroję w kawałki i solę.
- Na patelni Tefal Ingenio rozgrzewam olej z masłem.
- Układam jesiotra skórą do dołu i smażę przez 3 minuty na średnim gazie.
Pieczenie:
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
- Jesiotra na patelni odwracam na drugą stronę, smażę jeszcze przez 2 minuty. Następnie posypuję migdałami i wstawiam patelnię do piekarnika na około 10 - 12 minut.
- Gdy migdały będą przyrumienione wyjmuję patelnię z piekarnika.
- Na talerze nakładam sałatkę z soczewicy, na nią dzwonka jesiotra i podaję.