Pierś z kaczki z pomarańczami i zieloną sałatą
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 4 piersi z kaczki
- 4 pomarańcze
- 2 cebule
- zielona sałata
- kolendra
- fasola, soczewica lub ciecierzyca do podania
- sól, kolorowy pieprz i papryka do smaku
Przygotowanie
Marynowanie:
Wyciskam sok z 3 pomarańczy.
- Jedną pomarańczę kroję w cienkie plasterki lub ćwiartki.
- Dwie cebule kroję w piórka.
- Piersi z kaczki myję, solę, układam w garnku Tefal Ingenio. Dodaję do nich sok wyciśnięty z pomarańczy i jedną pomarańcz pokrojoną oraz cebule. Na garnek kładę przykrywkę do przechowywania i wstawiam do lodówki. Zostawiam kaczkę na noc do marynowania.
Smażenie:
Wyjmuję piersi z zalewy. Wycieram do sucha, nacinam skórę w kilku miejscach. Rozgrzewam zupełnie bez tłuszczu patelnie Tefal Ingenio, układam piersi skórą do dołu na 5 minut. Przekręcam na drugą stronę i smażę kolejne 5 minut.
Pieczenie:
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
- Na patelnię z piersiami kaczki wlewam całą marynatę.
- Wstawiam patelnie do piekarnika i piekę piersi średnio przez 90 minut. Zależy mi, aby były miękkie. Pod koniec pieczenia dodaję do nich fasolę, aby się podgrzała.
- Piersi z kaczki kroję w plastry. Układam na talerzach z sałatą, gorącą fasolą i plastrami pomarańczy.