Królik w śmietanie z grzybami

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 1 królik
  • 3 cebule cukrowe
  • 2 duże pietruszki
  • 3 marchewki
  • 500 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych 
  • 500 ml tłustego mleka
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • koperek
  • 4 łyżki oleju
thumb_284_default_big.jpeg

Przygotowanie

Smażenie mięsa:

  1. Królika płuczę pod kranem, dzielę na nieduże porcje, solę, posypuję pieprzem. Następnie obsmażam na oleju z obu stron na patelni Tefal Ingenio. Musi się mocno przyrumienić i zamknąć soki wewnątrz mięsa. Gotowe kawałki przekładam na talerz.

Duszenie mięsa: 

  1. Cebule kroję w piórka, a korzeń pietruszki i marchwie w dość grube plastry. Grzyby czyszczę. Wszystkie wymienione składniki oraz smażone kawałki królika dodaję do dużego garnka Tefal Ingenio.

  2. Królika razem z warzywami zalewam mlekiem, śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam na gaz, garnek przykrywam pokrywką i duszę pod przykryciem na niewielkim gazie przez około 70 minut. Na koniec, zaraz przed podaniem dodaję do dania posiekany drobno koperek.
  3. Królika w śmietanie z grzybami podaję z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub owsianą albo z chlebem, najlepiej w głębokich miskach, aby łatwo można było dołożyć sobie sosu.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

W magazynie

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm