Kurczak z grzybami
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 300 g grzybów
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 36%
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- sól do smaku
- tymianek do smaku i ozdoby
- 500 g mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
Przygotowanie
Smażenie kurczaka:
Kurczaka myję, osuszam, popsuję solą i pieprzem.
- Boczek siekam w drobną kostkę.
- Cebule obieram i kroję w piórka.
- Na patelni Tefal Ingenio o średnicy 28 cm rozgrzewam 2 łyżki oleju i obsmażam kurczaka z obu stron. Zależy mi, aby skórka się przyrumieniła.
Pieczenie kurczaka:
Gdy udka są gotowe, dodaję do nich pokrojone w talarki lub piórka cebule, obrane i pokrojone grzyby, boczek, śmietanę i gałązki tymianku.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika kurczaka z grzybami w śmietanowym sosiestawiam bezpośrednio na stole, tak aby każdy mógł samodzielnie nałożyć na talerz.
Puree ziemniaczane:
Obieram cienko ziemniaki i w lekko osolonej wodzie gotuję je aż do uzyskania miękkości. Odlewam z garnka wodę, a potem same ziemniaki w garnku trzymam przez chwilę na gazie, aby odparowały.
- Gorące ziemniaki ugniatam tłuczkiem lub przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Przekładam z powrotem do garnka Tefal Ingenio dodaję miękkie masło, śmietanę i kilka szczyp soli. Mieszam dokładnie i podaję puree ziemniaczane jako dodatek do wspaniałych i soczystych udek z kurczaka z grzybami leśnymi!