Łosoś ze szpinakiem
Przepis od: LadyoftheHouse
Składniki
- 400 g filetu świeżego łososia
- 100 g świeżego szpinaku typu: baby
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory w zalewie
- 100 ml śmietanki 30%
- tarty parmezan
- opcjonalnie: makaron / pieczywo
Przygotowanie
- Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.
- Jeśli łosoś ma skórkę, to ją odcinamy. Rybę płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy rybę na ok. 2 – 3 cm. kawałki.
- Rybę doprawiamy solą, papryką, oregano.
- Na dużej patelni (użyłam patelni Tefal ingenio z odpinaną rączką) roztapiamy masło.
- Następnie dodajemy starte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy
- Dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony.
- Na patelnię wlewamy śmietankę i gotujemy.
- Dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy.
- Opcjonalnie: możemy podać z makaronem lub świeżym pieczywem
- Danie tuż przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.