Miętus w śmietanowym sosie curry

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 1200 g miętusa
  • 2 cebule
  • 3 plasterki imbiru
  • 400 g słodkiej śmietany lub mleka kokosowego
  • 1 łyżka proszku (łagodne) curry lub 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 300 g kaszki kuskus
  • 2 pomarańcze
  • 100 g rodzynek
  • sól do smaku
  • kolendra
  • ziarna sezamu lub czarnuszka (do posypania)
  • zielona sałata
thumb_263_default_big.jpeg

Przygotowanie

Smażenie:

  1. Cebule obieram, kroję w piórka i podsmażam na patelni Tefal Ingenio z 2 łyżkami oleju. Zdejmuje na talerz. 

  2. Miętusa myję, osuszam i kroję w kawałki. Solę i smażę z obu stron.

Duszenie:

  1. Zdejmuję rybę z patelni i odkładam na talerz.

  2. Na patelnie wkładam cebule, dodaję curry, śmietanę lub mleko kokosowe, koncentrat i plasterki obranego imbiru pokrojone w cienkie paski. Zagotowuję.
  3. Wkładam rybę na patelnię i duszę około 5 minut bez przykrycia. 

KusKus:

  1. Do garnka Tefal Ingenio wsypuję kuskus, dodaję rodzynki i sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Dolewam tyle wrzątku, aby sięgał na 3 centymetry ponad wysokość kaszy. Mieszam, przykrywam pokrywką i zostawiam na 10 minut. 

  2. Nakładam na talerze kuskus, rybę i sos z patelni. Posypuję kolendrą i ziarnami czarnego sezamu. Podaję.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

W magazynie

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm