Miętus w śmietanowym sosie curry
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 1200 g miętusa
- 2 cebule
- 3 plasterki imbiru
- 400 g słodkiej śmietany lub mleka kokosowego
- 1 łyżka proszku (łagodne) curry lub 2 łyżeczki pasty curry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 300 g kaszki kuskus
- 2 pomarańcze
- 100 g rodzynek
- sól do smaku
- kolendra
- ziarna sezamu lub czarnuszka (do posypania)
- zielona sałata
Przygotowanie
Smażenie:
Cebule obieram, kroję w piórka i podsmażam na patelni Tefal Ingenio z 2 łyżkami oleju. Zdejmuje na talerz.
- Miętusa myję, osuszam i kroję w kawałki. Solę i smażę z obu stron.
Duszenie:
Zdejmuję rybę z patelni i odkładam na talerz.
- Na patelnie wkładam cebule, dodaję curry, śmietanę lub mleko kokosowe, koncentrat i plasterki obranego imbiru pokrojone w cienkie paski. Zagotowuję.
- Wkładam rybę na patelnię i duszę około 5 minut bez przykrycia.
KusKus:
Do garnka Tefal Ingenio wsypuję kuskus, dodaję rodzynki i sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Dolewam tyle wrzątku, aby sięgał na 3 centymetry ponad wysokość kaszy. Mieszam, przykrywam pokrywką i zostawiam na 10 minut.
- Nakładam na talerze kuskus, rybę i sos z patelni. Posypuję kolendrą i ziarnami czarnego sezamu. Podaję.