Okonomiyaki

Przepis od: kiszka.ziemniaczana

Składniki

Okonomiyaki:

  • 1 mała kapusta biała, stożkowa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2-3 cm korzeń imbiru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • duża garść dymki i trochę do dekoracji
  • 12 plasterków boczku
  • majonez do dekoracji
  • olej do smażenia
  • 1 arkusz nori (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
thumb_338_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Najpierw poszatkuj kapustę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. W innej miseczce roztrzep jajka i dodaj do mącznej mieszanki. Teraz dolej bulion (pamiętaj, żeby nie był gorący, bo z jajek zrobi się jajecznica). Dokładnie wymieszaj całą masę np. rózgą. Nie powinno być grudek. Ilość soli uzależnij od słoności swojego bulionu. Następnie dorzuć dymkę, kapustę i jeszcze raz dokładnie przemieszaj wszystko łyżką. Jeśli masa jest zbyt lejąca tzn. jest sporo luźnego płynu – dosyp trochę mąki. Jeśli natomiast wszystko jest zbyt zwarte, tępe – dolej odrobinę bulionu. Finalnie masa powinna być dość gęsta, a kapusta dokładnie oblepiona i związana.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (jeśli robię więcej porcji – używam zazwyczaj dwóch patelni, żeby było szybciej). Na środek wyłóż pierwszą porcję ciasta. Uformuj niezbyt gruby placek wielkości dłoni lub ciut większy – grubość ok 1,5 cm. Delikatnie wygładź powierzchnię i brzegi. Na górze ułóż plasterki boczku. Patelnię przykryj pokrywką i smaż pizzę ok. 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie delikatnie podważ z jednego boku i sprawdź czy powierzchnia jest zrumieniona. Jeśli nie – smaż dłużej. Teraz czas na odwrócenie okonomiyaki. Użyj w tym celu szpatułki. Jeśli jakieś elementy odpadną, możesz je ponownie zagarnąć do brzegów ciasta. Druga opcja to zsunięcie pizzy na talerz, po czym nakrycie go patelnią i szybkim ruchem odwrócenie talerza z pizzą na stronę patelni. Smaż drugą stronę ok 5 minut i ponownie odwróć jeszcze na drugą stronę.
  3. Gotowe okonomiyaki przełóż na talerz. Wierzch posmaruj sosem, następnie udekoruj odrobiną majonezu. Ja użyłam niewielkiej buteleczki z dzióbkiem i dzięki temu mogłam narysować charakterystyczny dla okonomiyaki wzorek. Górę obsyp odrobiną dymki i nori, które wcześniej bardzo drobno potnij nożyczkami.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia naleśnikowa TEFAL INGENIO UNLIMITED 27cm

Patelnia naleśnikowa TEFAL INGENIO UNLIMITED 27cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 22cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 22cm
undefined

Szpatułka do naleśników TEFAL INGENIO

Szpatułka do naleśników TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO