Ossobuco - duszona gicz cielęca
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 8 plastrów pokrojonej giczy cielęcej z kością
- 4 marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 pietruszka korzeniowa
- 2 cebule
- 500 ml krojonych pomidorów
- 250 ml białego wina
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
- 100 ml oleju
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Obieram marchewki, pietruszkę i cebulę. Kroję w kostkę. Kroję również w podobnej wielkości kostkę selera naciowego.
- Każdy plaster giczy osuszam ręcznikiem kuchennym, solę, obsypuje pieprzem. Można związać je sznurkiem, aby utrzymały zgrabny kształt. Rozgrzewam patelnie TEFAL Ingenio z 1 łyżka oleju i smażę mięso z obu stron. Zależy mi, aby mięso ścięło swoją wierzchnią warstwę i zamknęło soki w środku. Zdejmuję na talerz.
- Na patelnię wkładam warzywa, dodaję resztę oleju smażę przez kilka minut.
- Do woka Tefal Ingenio wkładam warzywa, mięso, dodaję wino, sos pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, skórę cienko odciętą z ½ cytryny i lekko solę. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu 90 minut od zagotowania.
- Przygotowuję sos, do kielicha blendera wkładam natkę pietruszki, dodaję sok z cytryn oraz olej. Miksuję na jednolitą masę z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem.
- Nakłuwam mięso, jeśli jest delikatne, to znak, że ossobuco można nakładać na talerze. Ja podaję je z tłuczonymi ziemniakami.