Szaszłyki z krewetek

Przepis od: kiszka.ziemniaczana

Składniki

Krewetki:

  • 18 sztuk mrożonych, surowych kreweteką
  • ostra papryczka (opcjonalnie
  • garść kolendry bądź natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z limonki

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
thumb_332_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Czosnek i imbir posiekaj na kawałki. Rozmroź krewetki, a następnie połącz je ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Krewetki wyjmij z marynaty i nabij na patyczki do szaszłyków. Patyczków nie musisz wcześniej moczyć. Nic się z nimi nie stanie podczas obróbki termicznej na patelni. Marynaty nie wyrzucaj.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Układaj szaszłyki obok siebie. Smaż z każdej strony 3 minuty. Pod koniec wrzuć całą marynatę, czyli odrobinę sosu sojowego która została wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj dużą łyżkę masła i delikatnie potrząśnij patelnią pokrywając dokładnie całe krewetki. Jeśli lubisz, wrzuć też pokrojoną na malutkie kawałki papryczkę chili.
  4. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Skrop odrobiną soku z limonki i posyp porwaną kolendrą bądź natką pietruszki.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm
undefined

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm
undefined

Łyżka do szumowania TEFAL INGENIO

Łyżka do szumowania TEFAL INGENIO

Łyżka TEFAL INGENIO

Łyżka TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml