Zapiekanka makaronowa z łososiem
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 250 g makaronu może pszenny, durum lub bezglutenowy
- 100 g szpinaku
- 2 cebule
- 250 g wędzonego łososia
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 7 jajek
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Zagotowuje wodę w garnku Tefal Ingenio i gotuję makaron do miękkości. Odlewam i przelewam zimną wodą, powinien uzyskać temperaturę pokojową.
- Koperek siekam.
- Płaty łososia dzielę na mniejsze kawałki.
- Cebule obieram, kroję w plastry lub półksiężyce i podsmażam na oleju lub maśle na patelni Tefal Ingenio o średnicy 26 cm na złoty kolor.
- Do gorącej cebuli dodaję listki szpinaku, powinny zwiotczeć i opaść.
- W tym czasie do miski wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i mieszam dokładnie.
- Zestawiam z gazu patelnię Tefal Ingenio. Do cebuli i szpinaku dodaję makaron, koperek, jajka z jogurtem i mieszam. Na wierchu układam łosica tak aby równo pokrył całą powierzchnię zapiekanki.
- Patelnię wstawiam do piekarnika rozgrzanego d 170 stopni. Piekę przez 15-20 minut do czasu aż masa jajeczno-jogurtowa będzie miała stała konsystencję.
- Zapiekankę makaronową z łososiem ustawiam na stole, kroję w trójkąty lub na kwadraty podobnie do lasagne. Podaję natychmiast na gorąco ze świeżym chlebem i ziołami.
- Zapiekanka jest delikatna, soczysta i pyszna! Smakuje genialnie na gorąco i może być wspaniałym daniem obiadowym na co dzień i od święta!