Zupa krem z białych warzyw
Przepis od: LadyoftheHouse
Składniki
- główka kalafiora
- 5-6 białych szparagów
- 5 ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 2 litry bulionu
- pieprz świeżo mielony, sól himalajska
- olej
- śmietana 30% ok. 300 ml
- opcjonalnie: świeże kiełki, pestki dyni/słonecznika
Przygotowanie
- Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją i kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy odrobinę oleju i delikatnie szklimy.
- Następnie myjemy szparagi. Usuwamy stwardniałe końce i obieramy. Kroimy na 2 cm kawałki.
- Dokładnie myjemy kalafiora i bardzo drobno go kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. A ziemniaki kroimy na drobną kostkę. Całość przekładamy do garnka z cebulą.
- Do warzyw dolewamy bulion. Doprawiamy pieprzem ewentualnie solą himalajską. Gotujemy około 20 minut.
- Do garnka dodajemy śmietanę. Całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zupę podaję w miseczkach. Na wierzchu możemy dodać pestki nasion i świeże kiełki.