Zupa krem z białych warzyw

Przepis od: LadyoftheHouse

Składniki

  • główka kalafiora
  • 5-6 białych szparagów
  • 5 ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 2 litry bulionu
  • pieprz świeżo mielony, sól himalajska
  • olej
  • śmietana 30% ok. 300 ml
  • opcjonalnie: świeże kiełki, pestki dyni/słonecznika
thumb_331_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją i kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy odrobinę oleju i delikatnie szklimy.
  2. Następnie myjemy szparagi. Usuwamy stwardniałe końce i obieramy. Kroimy na 2 cm kawałki.
  3. Dokładnie myjemy kalafiora i bardzo drobno go kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. A ziemniaki kroimy na drobną kostkę. Całość przekładamy do garnka z cebulą.
  4. Do warzyw dolewamy bulion. Doprawiamy pieprzem ewentualnie solą himalajską. Gotujemy około 20 minut.
  5. Do garnka dodajemy śmietanę. Całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Zupę podaję w miseczkach. Na wierzchu możemy dodać pestki nasion i świeże kiełki.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Garnek TEFAL DUETTO+ 20cm (2,7l)+pokrywka

Garnek TEFAL DUETTO+ 20cm (2,7l)+pokrywka

Garnek wysoki TEFAL DUETTO+ 28cm (10l)+pokrywka

Garnek wysoki TEFAL DUETTO+ 28cm (10l)+pokrywka

Rondel TEFAL INGENIO EMOTION 20 cm (2.8L)

Rondel TEFAL INGENIO EMOTION 20 cm (2.8L)

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm
undefined

Chochla TEFAL INGENIO

Chochla TEFAL INGENIO

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml