Zupa krem z dyni
Przepis od: Olga Smile
Składniki
- 1000 g dyni (może być świeża lub mrożona)
- 300 g marchwi
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki łagodnego curry
- 400 ml mleka kokosowego tłustego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju lub masła
- 2000 ml wody
- trochę przyprawy o nazwie harrisa
Przygotowanie
- Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam w dużym garnku Tefal Ingenio na oleju.
- W tym czasie obieram ze skórki dynie, marchew i ziemniaki. Ścieram je na tarce o dużych oczkach lub kroję w kostkę.
- Dodaję do garnka, przesmażam chwilę mieszając. Dolewam około 2 litry wody.
- Doprawiam do smaku solą i curry. Gotuje przez 10 minut.
- Gdy warzywa są miękkie, zupę rozdrabniam blenderem dolewając mleko kokosowe. Na tym etapie można dobrać konsystencję zupy i w razie czego dolać jeszcze mleka lub wody. Próbuję, doprawiam jeszcze solą i pieprzem najczęściej.
- Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym jest zdecydowanie przepyszna! Przed podaniem na stół przelałam ją do mniejszego garnka Tefal Ingenio.