Zupa krem z dyni

Przepis od: Olga Smile

Składniki

  • 1000 g dyni (może być świeża lub mrożona)
  • 300 g marchwi
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • 400 ml mleka kokosowego tłustego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2000 ml wody
  • trochę przyprawy o nazwie harrisa
thumb_208_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam w dużym garnku Tefal Ingenio na oleju.
  2. W tym czasie obieram ze skórki dynie, marchew i ziemniaki. Ścieram je na tarce o dużych oczkach lub kroję w kostkę.
  3. Dodaję do garnka, przesmażam chwilę mieszając. Dolewam około 2 litry wody.
  4. Doprawiam do smaku solą i curry. Gotuje przez 10 minut.
  5. Gdy warzywa są miękkie, zupę rozdrabniam blenderem dolewając mleko kokosowe. Na tym etapie można dobrać konsystencję zupy i w razie czego dolać jeszcze mleka lub wody. Próbuję, doprawiam jeszcze solą i pieprzem najczęściej.
  6. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym jest zdecydowanie przepyszna! Przed podaniem na stół przelałam ją do mniejszego garnka Tefal Ingenio.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

W magazynie

Rondel TEFAL INGENIO UNLIMITED 20 cm

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

W magazynie

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO EMOTION 24 cm

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm

W magazynie

Zestaw szklanych pokrywek TEFAL INGENIO 16/18/20 cm