Cheesburger z bekonem

Cheesburger z bekonem

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 500 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 plastry bekonu po ok. 5 mm grubości
  • 4 plasterki sera Cheddar
  • 4 bułki do hamburgerów
  • liście sałaty
  • pokrojony pomidor

Przygotowanie

Z mięsa mielonego uformuj cztery hamburgery, przypraw solą i pieprzem. Przykryj i schłódź przez maksymalnie 1 dzień lub do momentu grillowania. Połącz dokładnie musztardę z majonezem; odstaw na bok.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kiełbaski/Wieprzowina i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść bekon na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na czerwony. Gotowy boczek połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową. Ostrożnie wytrzyj płyty grilla ręcznikiem papierowym.

Wybierz program Hamburgery i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść hamburgery na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Natychmiast połóż na każdym burgerze plasterek sera. Na bułkach ułóż sałatę i plastry pomidora, na to hamburgery, a na wierzch bekon. Udekoruj wcześniej zrobionym sosem z majonezu i musztardy.

Dla zrównoważenia tego obfi tego posiłku burgery podawaj z sałatą ze świeżymi warzywami.

Aby dodać potrawie kanadyjskiego charakteru, przed grillowaniem polej bekon syropem klonowym.

Aby dodać potrawie australijskiego charakteru, na bułce ułóż dodatkowo plastry cienko pokrojonego buraka i ananasa, a na hamburgerze smażone jajko.