Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Aby przygotować sos chimichurri wymieszaj ocet z sokiem z cytryny, czosnkiem, połową soli i chili, płatkami ostrej papryki i liściem laurowym. Dolej oliwę z oliwek i mieszaj aż do połączenia składników; dodaj natkę pietruszki. Odstaw na co najmniej 15 minut; następnie wyjmij i wyrzuć liść laurowy.
W międzyczasie osusz steki za pomocą papierowego ręcznika, posyp solą i chili z obu stron.
Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu; przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut. Steki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem chimichurri.
Korzystaj z plonów późnego lata – steki podaj z kolbą kukurydzy i plasterkami świeżych pomidorów.
Wysokiej jakości mięso na grilla takie jak polędwica wołowa możesz zastąpić stekiem z antrykotu.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.