Grillowany antrykot z sosem chimichurri - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowany antrykot z sosem chimichurri

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 łyżka czerwony ocet winny

  • 1 łyżka świeży sok z cytryny

  • 4 goździk bardzo drobno posiekany czosnek

  • 1 łyżka sól i pieprz, oddzielnie

  • 2 ml płatki ostrej papryki

  • 1 szt. liść laurowy

  • 3 łyżka oliwa z oliwek

  • 125 ml bardzo drobno posiekana, świeża pietruszka

  • 2 szt. antrykoty, każdy ok. 175 g (6 uncji)

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Wymieszaj ocet, sok z cytryny, czosnek, połowę soli i pieprzu, płatki ostrej papryki i liść laurowy. Dobrze ubij oliwę z oliwek, dodaj pietruszkę i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie wyjmij liść laurowy.

Etap 2 /4

W międzyczasie poklep steki ręcznikiem papierowym, aby je wysuszyć. Każdą stronę steku posyp pozostałą solą i pieprzem.

Etap 3 /4

Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Czerwone mięso na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Spryskaj tace do gotowania niewielką ilością oleju w sprayu. Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż steki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony.

Etap 4 /4

Przełóż steki na talerz i przykryj folią. Odstaw na 5 minut. Podawaj z sosem chimichurri w oddzielnym naczyniu lub polej nim steki.