Grillowany antrykot wołowy z sosem chimichurri

Grillowany antrykot wołowy z sosem chimichurri

Z grilla

  • 2

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • po 1 łyżeczce soli i chili
  • ½ łyżeczki płatków ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 steki z antrykotu po 175 g

Przygotowanie

Aby przygotować sos chimichurri wymieszaj ocet z sokiem z cytryny, czosnkiem, połową soli i chili, płatkami ostrej papryki i liściem laurowym. Dolej oliwę z oliwek i mieszaj aż do połączenia składników; dodaj natkę pietruszki. Odstaw na co najmniej 15 minut; następnie wyjmij i wyrzuć liść laurowy.

W międzyczasie osusz steki za pomocą papierowego ręcznika, posyp solą i chili z obu stron.

Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu; przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut. Steki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem chimichurri.

Korzystaj z plonów późnego lata – steki podaj z kolbą kukurydzy i plasterkami świeżych pomidorów.

Wysokiej jakości mięso na grilla takie jak polędwica wołowa możesz zastąpić stekiem z antrykotu.