Filet z kurczaka w miodowym sosie hoisin - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Filet z kurczaka w miodowym sosie hoisin

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 filet kurczak bez skóry

  • 125 ml sos hoisin

  • 4 łyżka miód

  • 2 łyżka sok z limonki

  • 2 łyżka sos sojowy

  • 1 łyżeczka olej sezamowy

  • 1 łyżeczka posiekany imbir

  • 4 goździk posiekany czosnek

  • 1 szt.

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Dobrze wymieszaj sos hoisin z miodem, sokiem z limonki, sosem sojowym, olejem sezamowym i czosnkiem. Przelej połowę do oddzielnej miski i włóż do mikrofalówki. Ustaw pełną moc i podgrzewaj przez 60–90 sekund, a następnie odstaw na bok.

  • 4filet kurczak bez skóry
  • 125ml sos hoisin
  • 4łyżka miód
  • 2łyżka sok z limonki
  • 2łyżka sos sojowy
  • 1łyżeczka olej sezamowy
  • 1łyżeczka posiekany imbir
  • 4goździk posiekany czosnek
  • 1szt.

Etap 2 /4

Włóż kurczaka do woreczka do zamrażania i wlej drugą połowę przygotowanego sosu. Marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na maks. 24 godziny.

Etap 3 /4

– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść kurczaka na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.

Etap 4 /4

Połóż kurczaka na desce do krojenia. Pokrój na plasterki i polej je wcześniej podgrzanym sosem. Na koniec, tuż przed podaniem, posyp ziarnami sezamu i świeżą cebulką.