Pierś z kurczaka w miodzie i sosie hoisin

Pierś z kurczaka w miodzie i sosie hoisin

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 125 ml sosu hoisin
  • 50 ml miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • uprażone nasiona sezamu
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie

Sos hoisin wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z limonki, sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem i czosnkiem. Połowę powstałej marynaty przełóż do rondelka i zagotuj. Odstaw na bok.

Umieść kurczaka w plastikowej torebce, dodaj pozostałą połowę zimnej marynaty i zamknij. Marynuj w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub w lodówce przez maksymalnie 24 godziny.

Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kurczaka na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe filety połóż na desce do krojenia. Pokrój w plastry i polej podgrzaną marynatą. Tuż przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Podawaj z warzywami z patelni oraz gotowanym ryżem.

Marynatę możesz także wykorzystać do przygotowania fi letów z łososia używając programu Ryby/Owoce morza .