Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
W robocie planetarnym przez kilka minut mieszaj twaróg, serek mascarpone, śmietanę i pastę z ziarenek wanilii. Mieszaj aż do uzyskania idealnie gładkiej serowej masy.
Dodaj jajka i ponownie mieszaj.
W kolejnym podejściu dodaj mąkę ziemniaczaną, kakao, cukier puder i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Raz jeszcze wymieszaj.
Masa powinna być gładka i dość rzadka. Przelej ją do tortownicy.
Wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem (lub 220 st. bez tej funkcji) na 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 100 st. (lub 120 st.) i piecz przez kolejne 2 godziny.
Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 st. wyciągnij go z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę czekoladową - tzw. ganache.
W garnku podgrzej 150 ml śmietanki. Doprowadź ją do zagotowania, po czym szybko zdejmij z ognia, by nie wykipiała.
Gorącą śmietankę wlej do miski z drobno posiekaną czekoladą. Mieszaj aż czekolada się idealnie rozpuści.
Lekko ostudzony ganache wylej na sernik. Rozprowadź równomiernie po cieście. Może zacząć spływać, co da ładny efekt wizualny.
Udekoruj wiśniami i orzechami.
Sernik odstaw na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można go już kroić.
Podany przepis przeznaczony jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.