Łosoś na parze z korzennymi gruszkami
- Całkowity czas 12 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Filetu łososia
3 Gruszki
1 Cebula
1 Rozmarynu
20 ml Oleju
120 ml Wody
20 ml Octu winnego
1 łyżka Cukru brązowego
Przyprawa korzenna
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Filet z łososia kroimy na 4 równe części nacinając tak, aby nie przeciąć skóry. Solimy, pieprzymy.
Etap 2 /6
Odwracamy skórą do góry, na środek kładziemy gałązki rozmarynu. Składamy skórą do środka i związujemy dratwą tak, aby powstała rolada.
Etap 3 /6
Cebulę kroimy w pióra. Do misy wlewamy olej. Dodajemy cebulę, wlewamy ocet i wodę, na wierzch wykładamy roladę z łososia. Gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 20 minut.
Etap 4 /6
Cynamon, ziele angielskie, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa mielimy. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy środki. Posypujemy przyprawą korzenną, dodajemy brązowy cukier i mieszamy tak, aby gruszki się oblepiły.
Etap 5 /6
Po zakończeniu gotowania łososia przekładamy na talerz i usuwamy sznurki, a do misy z sosem wkładamy gruszki i gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 5 minut.
Etap 6 /6
Gotowe gruszki przekładamy na talerz z łososiem i polewamy powstałym sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami.