Śródziemnomorska sałatka z makaronem
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g ugotowany makaron penne
125 ml ocet winny
50 ml sok z cytryny
1 łyżka miód
2 goździk czosnek
125 ml oliwa z oliwek
1 szt. cukinia
1 szt. bakłażan
1 szt. czerwona papryka
0.5 kawałek czerwona cebula
125 g ser feta w kostkach
4 łyżka posiekana bazylia
50 g posiekane czarne oliwki
50 g prażone orzeszki piniowe
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Wymieszaj ocet, sok z cytryny miód, czosnek, sól i pieprz. Ostrożnie dolewaj oliwy, cały czas mieszając, aż konsystencja będzie jednorodna. Wymieszaj sos, cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę. Odstaw na bok trochę sosu winegret, którym polejesz sałatkę.
Etap 2 /3
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść warzywa na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj warzywa przez 5 minut, obracając je kilka razy, aż staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Etap 3 /3
Grubo posiekaj warzywa i dodaj ugotowany makaron, resztę sosu, ser feta, bazylię i oliwki, a następnie wymieszaj. Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.