Śródziemnomorska sałatka z makaronem - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Śródziemnomorska sałatka z makaronem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g ugotowany makaron penne

  • 125 ml ocet winny

  • 50 ml sok z cytryny

  • 1 łyżka miód

  • 2 goździk czosnek

  • 125 ml oliwa z oliwek

  • 1 szt. cukinia

  • 1 szt. bakłażan

  • 1 szt. czerwona papryka

  • 0.5 kawałek czerwona cebula

  • 125 g ser feta w kostkach

  • 4 łyżka posiekana bazylia

  • 50 g posiekane czarne oliwki

  • 50 g prażone orzeszki piniowe

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Wymieszaj ocet, sok z cytryny miód, czosnek, sól i pieprz. Ostrożnie dolewaj oliwy, cały czas mieszając, aż konsystencja będzie jednorodna. Wymieszaj sos, cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę. Odstaw na bok trochę sosu winegret, którym polejesz sałatkę.

  • 500g ugotowany makaron penne
  • 125ml ocet winny
  • 50ml sok z cytryny
  • 1łyżka miód
  • 2goździk czosnek
  • 125ml oliwa z oliwek
  • 1szt. cukinia
  • 1szt. czerwona papryka
  • 0.5kawałek czerwona cebula
  • 125g ser feta w kostkach
  • 4łyżka posiekana bazylia
  • 50g posiekane czarne oliwki
  • 50g prażone orzeszki piniowe

Etap 2 /3

Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść warzywa na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj warzywa przez 5 minut, obracając je kilka razy, aż staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Etap 3 /3

Grubo posiekaj warzywa i dodaj ugotowany makaron, resztę sosu, ser feta, bazylię i oliwki, a następnie wymieszaj. Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.