Świąteczna ryba po grecku wg Pati
- Całkowity czas 8 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Filetów rybnych bez skóry (polecam halibuta)
130 g Cebuli
200 g Marchewki
60 g Korzenia selera
60 g Korzenia pietruszki
400 g Pomidorów z puszki
60 g Koncentratu pomidorowego
300 ml Passaty pomidorowej
2 łyżeczka Soku z cytryny
300 ml Wody
3 łyżka Oleju
2 łyżeczka Wędzonej papryki
1.5 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Majeranku
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
0.5 łyżeczka Pieprzu cytrynowego
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Rybę umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki. Naczynie do gotowania na parze wyłóż zwilżonym papierem do pieczenia i włóż kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny. Do urządzenia wlej wodę, a następnie włóż naczynie z rybą. Gotuj przez 10 min.
Etap 2 /6
Wyciągnij i odłóż rybę. Oczyść naczynie urządzenia i wylej z niego wodę.
Etap 3 /6
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj w piórka.
Etap 4 /6
Do Cook4me wlej olej, a następnie dodaj starte warzywa, pomidory z puszki oraz cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podsmażaj przez 4 min mieszając od czasu do czasu.
Etap 5 /6
Następnie wlej passatę i gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Rybę ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i na wierzch równomiernie rozłóż warzywa.