Świąteczna ryba po grecku wg Pati - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Świąteczna ryba po grecku wg Pati

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 8 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 600 g Filetów rybnych bez skóry (polecam halibuta)

  • 130 g Cebuli

  • 200 g Marchewki

  • 60 g Korzenia selera

  • 60 g Korzenia pietruszki

  • 400 g Pomidorów z puszki

  • 60 g Koncentratu pomidorowego

  • 300 ml Passaty pomidorowej

  • 2 łyżeczka Soku z cytryny

  • 300 ml Wody

  • 3 łyżka Oleju

  • 2 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 1.5 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 0.5 łyżeczka Pieprzu cytrynowego

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Rybę umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na kawałki. Naczynie do gotowania na parze wyłóż zwilżonym papierem do pieczenia i włóż kawałki ryby. Rybę skrop sokiem z cytryny. Do urządzenia wlej wodę, a następnie włóż naczynie z rybą. Gotuj przez 10 min.

Etap 2 /6

Wyciągnij i odłóż rybę. Oczyść naczynie urządzenia i wylej z niego wodę.

Etap 3 /6

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj w piórka.

Etap 4 /6

Do Cook4me wlej olej, a następnie dodaj starte warzywa, pomidory z puszki oraz cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podsmażaj przez 4 min mieszając od czasu do czasu.

Etap 5 /6

Następnie wlej passatę i gotuj pod ciśnieniem.

Etap 6 /6

Rybę ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i na wierzch równomiernie rozłóż warzywa.