Świąteczny karp wg Pati Sołtysik
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Świąteczny karp wg Pati Sołtysik

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 38 min.
  • Czas przygotowania
    6 min.
  • Gotowanie
    32 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 700 g Karp

  • 100 g Masło

  • 1 łyżka Mąka

  • 3 łyżka Bułka tarta

  • 3 łyżeczka Sok z cytryny

  • Cytryna

  • 1.5 łyżeczka Przyprawa do ryby

  • Sól i pieprz

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 700g Karp
  • 100g Masło
  • 1łyżka Mąka
  • 3łyżka Bułka tarta
  • 3łyżeczka Sok z cytryny
  • szt. Cytryna
  • 1.5łyżeczka Przyprawa do ryby
  • Sól i pieprz

Etap 2 /8

Rybę dokładnie myjemy, usuwamy łuski i ewentualne pozostałości po płetwach. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dość wąskie kawałki dodając cytrynę i sok.

  • 700g Karp
  • 3łyżeczka Sok z cytryny
  • szt. Cytryna

Etap 3 /8

W misce łączmy mąkę, bułkę tartą, jedną łyżeczkę przyprawy do ryby oraz sól i pieprz. Każdy kawałek ryby obtaczamy w tej mieszance. Rybę będziemy smażyć w dwóch partiach.

  • 1łyżka Mąka
  • 3łyżka Bułka tarta
  • 1.5łyżeczka Przyprawa do ryby
  • Sól i pieprz

Etap 4 /8

W Cook4me rozpuszczamy 80g masła i smażymy karpia po 2 min z każdej strony. (w sumie 4 min)

  • 100g Masło

Etap 5 /8

Zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu nr 2 i czas 12 min.

  • Extra Crisp

Etap 6 /8

Wyciągamy gotową rybę i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Etap 7 /8

W Cook4me rozpuszczamy pozostałe 20g masła i smażymy drugą partię karpia po 2 min z każdej strony. (w sumie 4 min)

Etap 8 /8

Ponownie zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu nr 2 i czas 12 min.

  • Extra Crisp