Świąteczny karp wg Pati Sołtysik
- Całkowity czas 38 min.
- 6 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Karp
100 g Masło
1 łyżka Mąka
3 łyżka Bułka tarta
3 łyżeczka Sok z cytryny
Cytryna
1.5 łyżeczka Przyprawa do ryby
Sól i pieprz
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
700g Karp 100g Masło 1łyżka Mąka 3łyżka Bułka tarta 3łyżeczka Sok z cytryny szt. Cytryna 1.5łyżeczka Przyprawa do ryby Sól i pieprz
Etap 2 /8
Rybę dokładnie myjemy, usuwamy łuski i ewentualne pozostałości po płetwach. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dość wąskie kawałki dodając cytrynę i sok.
700g Karp 3łyżeczka Sok z cytryny szt. Cytryna
Etap 3 /8
W misce łączmy mąkę, bułkę tartą, jedną łyżeczkę przyprawy do ryby oraz sól i pieprz. Każdy kawałek ryby obtaczamy w tej mieszance. Rybę będziemy smażyć w dwóch partiach.
1łyżka Mąka 3łyżka Bułka tarta 1.5łyżeczka Przyprawa do ryby Sól i pieprz
Etap 4 /8
W Cook4me rozpuszczamy 80g masła i smażymy karpia po 2 min z każdej strony. (w sumie 4 min)
100g Masło
Etap 5 /8
Zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu nr 2 i czas 12 min.
Extra Crisp
Etap 6 /8
Wyciągamy gotową rybę i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Etap 7 /8
W Cook4me rozpuszczamy pozostałe 20g masła i smażymy drugą partię karpia po 2 min z każdej strony. (w sumie 4 min)
Etap 8 /8
Ponownie zakładamy pokrywkę Extra Crisp. Ustawiamy menu nr 2 i czas 12 min.
Extra Crisp