Żeberka bez kości w słodkim sosie barbecue
Tefal
Przepis według Tefal

Żeberka bez kości w słodkim sosie barbecue

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • wieprzowina

  • przyprawa chili

  • gorczyca w proszku

  • cebula w proszku

  • czosnek w proszku

  • sos barbecue

  • gładki dżem morelowy (bez kawałków)

  • musztarda francuska

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przetnij filet wieprzowy wzdłuż górnej części i rozwiń go. Delikatnie zbij mięso, aby zapewnić równomierną grubość. Nacinaj mięso co 2,5 cm aż do połowy – powinno przypominać strukturę żeber.

  • filet wieprzowina
  • łyżeczka przyprawa chili
  • łyżeczka cebula w proszku
  • łyżka sos barbecue
  • łyżka gładki dżem morelowy (bez kawałków)
  • łyżka musztarda francuska

Etap 2 /5

Wymieszaj przyprawę chili, gorczycę w proszku, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz. Posmaruj całą powierzchnię mięsa przyrządzoną mieszanką przypraw. Odstaw na 30 minut.

Etap 3 /5

W międzyczasie wymieszaj sos barbecue z dżemem i musztardą – konsystencja powinna być jednorodna.

Etap 4 /5

Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj sos przez 60 sekund. Weź 2 łyżki (30 ml) sosu i posmaruj mięso. Zachowaj resztę na później.

Etap 5 /5

Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Zdejmij wieprzowinę z grilla i przykryj folią. Odstaw na 5 minut. Następnie potnij mięso wzdłuż istniejących nacięć, tak aby uzyskać kilka „żeberek”. Podawaj z resztą sosu.