Żeberka bez kości w słodkim sosie barbecue
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
wieprzowina
przyprawa chili
gorczyca w proszku
cebula w proszku
czosnek w proszku
sos barbecue
gładki dżem morelowy (bez kawałków)
musztarda francuska
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przetnij filet wieprzowy wzdłuż górnej części i rozwiń go. Delikatnie zbij mięso, aby zapewnić równomierną grubość. Nacinaj mięso co 2,5 cm aż do połowy – powinno przypominać strukturę żeber.
Etap 2 /5
Wymieszaj przyprawę chili, gorczycę w proszku, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz. Posmaruj całą powierzchnię mięsa przyrządzoną mieszanką przypraw. Odstaw na 30 minut.
Etap 3 /5
W międzyczasie wymieszaj sos barbecue z dżemem i musztardą – konsystencja powinna być jednorodna.
Etap 4 /5
Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj sos przez 60 sekund. Weź 2 łyżki (30 ml) sosu i posmaruj mięso. Zachowaj resztę na później.
Etap 5 /5
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Zdejmij wieprzowinę z grilla i przykryj folią. Odstaw na 5 minut. Następnie potnij mięso wzdłuż istniejących nacięć, tak aby uzyskać kilka „żeberek”. Podawaj z resztą sosu.