Żeberka z tofu z tymiankiem i frytkami
- Całkowity czas 2 godz. 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Twarde tofu
3 goździk Czosnek
100 g Sos barbecue
1 łyżka Musztarda
60 ml Sos sojowy
90 ml Woda
800 g Ziemniaki
1 łyżka Olej
30 g Masło
1 wiązka Świeży tymianek
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój blok tofu na „żeberka” o szerokości i grubości 2 cm. Włóż je między dwa ręczniki papierowe, połóż na nich ciężarek i poczekaj, aż się odsączą. W międzyczasie przygotuj marynatę.
Etap 2 /6
Obierz i posiekaj ząbki czosnku, a następnie włóż je do małego naczynia, w którym można ułożyć pojedynczą warstwę kawałków tofu. Dodaj sos barbecue, musztardę, sos sojowy i wodę. Wymieszaj i ułóż kawałki tofu. Wstaw do lodówki i pozostaw do marynowania na co najmniej 2 godziny.
Etap 3 /6
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę o grubości 1 cm. Umyj kostki, aby usunąć nadmiar skrobi, a następnie weź szmatkę i ostrożnie je wysusz. Na formę do pieczenia wlej olej, dodaj kostki masła, gałązki tymianku, sól i pieprz. Na wierzchu połóż kostki ziemniaków.
Etap 4 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia piecz przez 15 minut, mieszając w połowie gotowania.
Etap 5 /6
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Odsącz żeberka z tofu, połóż je na płycie grillowej i grilluj przez 8 minut, obracają o ćwiartkę co 2 minuty, aby opiec wszystkie boki. Regularnie mieszaj ziemniaki.
Etap 6 /6
W międzyczasie przelej marynatę do małego rondla i doprowadź do wrzenia – sos powinien mieć konsystencję syropu. Posmaruj nim grillowane żeberka z tofu i podawaj z frytkami.