Żurek staropolski - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Magda

Żurek staropolski

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 osób

  • 150 g Boczku wędzonego krojonego

  • 1 Cebula

  • 750 g Ziemniaków

  • 2 l Bulionu warzywnego

  • 4 Liście laurowe

  • 4 Ząbki czosnku

  • 6 Ziaren pieprzu

  • 6 Ziaren ziela angielskiego

  • 750 g Kiełbasy białej surowej

  • 0.5 l Zakwasu żurku staropolskiego

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 4 Grzyby suszone

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 150g Boczku wędzonego krojonego
  • 1 Cebula
  • 750g Ziemniaków
  • 2l Bulionu warzywnego
  • 4 Liście laurowe
  • 4 Ząbki czosnku
  • 6 Ziaren pieprzu
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 750g Kiełbasy białej surowej
  • 0.5l Zakwasu żurku staropolskiego
  • 1łyżeczka Majeranku

Etap 2 /5

Pokrój w kostkę cebulę i ziemniaki.

  • 1 Cebula
  • 750g Ziemniaków

Etap 3 /5

Wrzuć do garnka pokrojony boczek i włącz średnie podsmażanie. Gdy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę dorzuć pokrojoną cebulę. Po 5 minutach wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 5 minut. Podczas smażenia mieszaj składniki od czasu do czasu.

  • 150g Boczku wędzonego krojonego
  • 1 Cebula
  • 750g Ziemniaków

Etap 4 /5

Wlej 2 litry bulionu warzywnego, dodaj 4 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 grzyby suszone, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Na koniec ostrożnie włóż białą surową kiełbasę. Gotuj pod ciśnieniem 10 minut.

  • 2l Bulionu warzywnego
  • 4 Liście laurowe
  • 4 Ząbki czosnku
  • 6 Ziaren pieprzu
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 750g Kiełbasy białej surowej
  • 4 Grzyby suszone

Etap 5 /5

Otwórz pokrywę i wyjmij ugotowaną kiełbasę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do garnka pół litra zakwasu żurku staropolskiego i dodaj łyżeczkę majeranku. Zamknij pokrywę i utrzymuj ciepło. W tym czasie pokrój ugotowaną kiełbasę I podsmaż na patelni grillowej bez tłuszczu.

  • 0.5l Zakwasu żurku staropolskiego
  • 1łyżeczka Majeranku