Żurek staropolski
- Całkowity czas 1 godz.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Boczku wędzonego krojonego
1 Cebula
750 g Ziemniaków
2 l Bulionu warzywnego
4 Liście laurowe
4 Ząbki czosnku
6 Ziaren pieprzu
6 Ziaren ziela angielskiego
750 g Kiełbasy białej surowej
0.5 l Zakwasu żurku staropolskiego
1 łyżeczka Majeranku
4 Grzyby suszone
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /5
Pokrój w kostkę cebulę i ziemniaki.
Etap 3 /5
Wrzuć do garnka pokrojony boczek i włącz średnie podsmażanie. Gdy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę dorzuć pokrojoną cebulę. Po 5 minutach wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż kolejne 5 minut. Podczas smażenia mieszaj składniki od czasu do czasu.
Etap 4 /5
Wlej 2 litry bulionu warzywnego, dodaj 4 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 4 grzyby suszone, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Na koniec ostrożnie włóż białą surową kiełbasę. Gotuj pod ciśnieniem 10 minut.
Etap 5 /5
Otwórz pokrywę i wyjmij ugotowaną kiełbasę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej do garnka pół litra zakwasu żurku staropolskiego i dodaj łyżeczkę majeranku. Zamknij pokrywę i utrzymuj ciepło. W tym czasie pokrój ugotowaną kiełbasę I podsmaż na patelni grillowej bez tłuszczu.