Arancini - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Arancini

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    2 godz. 45 min.

Składniki

8 osób

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 Cebula – pokrojona

  • 200 g Ryż risotto

  • 100 cl Bulion warzywny

  • 230 g Tarty parmezan

  • 190 g Bułka tarta

  • 2 Ubite jajka

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Na średnim ogniu umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę i gotuj do zmięknięcia. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając. Wlej 500 ml rosołu i mocz ryż, ciągle mieszając. Po wyparowaniu płynu dodaj pozostały rosół i powtórz kroki. Po wchłonięciu całego rosołu ryż będzie gotowy. Dodaj parmezan i wymieszaj.

Etap 2 /4

Pozostaw risotto w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.

Etap 3 /4

Weź dwie miski. Do pierwszej włóż bułkę tartą, a do drugiej – jajka ubite widelcem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Po schłodzeniu risotto uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Zanurz je w jajku i bułce tartej, tak aby całkowicie się nimi pokryły. Układaj kulki na blasze. Po uformowaniu kulek włóż je do lodówki na 45 minut.

Etap 4 /4

Włóż tacę grillową do urządzenia. Ustaw program GRILL i piecz przez 15 minut. Po zakończeniu programu włóż kulki arancini do miski do gotowania i ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE na 200°C i 10 minut. Po 6 minutach pieczenia obróć kulki.