Babeczki-duchy
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
85 g Mąka
2 g Proszek do pieczenia
60 g Miękkie masło
100 g Cukier
50 g Sfermentowane mleko
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
2 Jajka
2 łyżka Proszek z węgla aktywnego
Dekoracja
12 Zwykła czekolada
75 g Białka
185 g Drobny cukier
45 g Woda
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
ABY WYKONAĆ BABECZKI: W misie ucieraj masło z cukrem aż do uzyskania kremu. Dodawaj jajka pojedynczo. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie mleko i wanilię. Na końcu dorzuć proszek z węglem aktywnym.
85g Mąka 2g Proszek do pieczenia 60g Miękkie masło 100g Cukier 50g Sfermentowane mleko 1łyżeczka Ekstrakt waniliowy 2 Jajka 2łyżka Proszek z węgla aktywnego
Etap 2 /4
Wlej masę do zagłębień i rozpocznij program na określony czas. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia przed przystąpieniem do dekorowania.
Forma na 6 muffinek
Etap 3 /4
PRZYGOTOWANIE WŁOSKIEJ BEZY: W rondlu rozpuść cukier w wodzie i gotuj na średnim ogniu, nie mieszając przez 3 i pół minuty. Syrop powinien osiągnąć 121°C. Po podgrzaniu syropu przez 3 minuty, ubij białka na sztywną pianę. Kiedy syrop skończy się gotować przez wskazany czas, wylej go na ubite białka i szybko ubijaj przez 6 minut.
75g Białka 185g Drobny cukier 45g Woda
Etap 4 /4
Napełnij masą bezową rękaw cukierniczy. Ustaw babeczki pod grillem w wysokiej temperaturze i piecz przez 1 minutę lub użyj palnika do podgrzewania bez. Przyczep 2 płatki czekoladowe, żeby zrobić oczy.
12 Zwykła czekolada