Babka - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Babka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

8 osób

  • 8 cl Woda

  • 6 g Suche drożdze piekarskie

  • 2 szczypta Drobny cukier

  • 300 g Mąka

  • 50 g Drobny cukier

  • 2 unit Jajka

  • 2 szczypta Sól

  • 75 g Masło

  • 89 g Tłuszczu

  • 1 unit Żółtko jajka

  • 1 łyżka Mleko

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Podgrzej wodę w kuchence mikrofalowej do temperatury od 38°C do 40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Do miski wlej wodę, cukier i dodaj drożdże, aby utworzyć zaczyn. Naciśnij Start'.

  • 8cl Woda
  • 6g Suche drożdze piekarskie
  • 2szczypta Drobny cukier
  • Ubijaczka

Etap 2 /12

Przykryj misę i pozwól drożdżom aktywować się przez 5 minut. Drożdże należy rozpuścić

Etap 3 /12

Dodaj mąkę, cukier i jajka do misy urządzeniay. Naciśnij "Start".

  • 300g Mąka
  • 50g Drobny cukier
  • 2unit Jajka
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /12

Dodaj sól i miękkie masło pokrojone w kostkę i naciśnij "Start".

  • 2szczypta Sól
  • 75g Masło
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 5 /12

Umieść ciasto w dużej misce i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Odstaw na co najmniej 2 godziny w ciepłe miejsce.

Etap 6 /12

Wyjmij ciasto z miski. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób 6 ruchów). Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 30x20 cm

Etap 7 /12

Nałóż pastę na prostokąt, pozostawiając 2 cm wokół krawędzi.

  • 89g Tłuszczu

Etap 8 /12

Zroluj ciasto, a następnie przekrój roladę nożem wzdłuż.

Etap 9 /12

Skręć dwie bułki jedna na drugiej, tworząc pierścień, i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 10 /12

Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Etap 11 /12

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj żółtko i mleko. Posmaruj babkę tą mieszanką, dzięki temu babka po upieczeniu uzyska złoty kolor.

Etap 12 /12

Piecz około 20 minut w 180 stopniach.