Bakłażanowe hamburgery - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bakłażanowe hamburgery

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 kawałek duże bakłażany

  • 2 szt. pomidory

  • 250 g ser mozzarella do rozpuszczenia

  • 2 łyżka oliwa z oliwek

  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie

  • pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Umyj bakłażany, ale nie obieraj ich. Następnie pokrój je na 16 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wymieszaj z oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi i łyżeczką soli.

  • 2kawałek duże bakłażany
  • 2łyżka oliwa z oliwek
  • 1łyżeczka zioła prowansalskie

Etap 2 /5

Włącz grill. Wybierz program manualny lub Bakłażan (w zależności od modelu) i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż na grillu plasterki bakłażana (konieczne może być upieczenie dwóch porcji) i zamknij grill. Postępuj zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aż bakłażan całkowicie się upiecze. Połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

Etap 3 /5

Pokrój na plasterki ser mozzarella i pomidory. Na każdym plasterku bakłażana ułóż plasterek pomidora, plasterek sera mozzarella, liść bazylii, a na samym końcu kolejny plasterek bakłażana. Powtarzaj, aż utworzysz osiem małych hamburgerów.

  • 2szt. pomidory
  • 250g ser mozzarella do rozpuszczenia

Etap 4 /5

Włącz grill. Wybierz program manualny, ustaw temperaturę na 180°C lub wybierz żółte ustawienie i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść bakłażanowe hamburgery na grillu i ostrożnie zamknij pokrywkę. Naciśnij OK i ustaw czas pieczenia na 5 minut.

Etap 5 /5

Podawaj od razu.