Bakłażanowe hamburgery
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 kawałek duże bakłażany
2 szt. pomidory
250 g ser mozzarella do rozpuszczenia
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka zioła prowansalskie
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj bakłażany, ale nie obieraj ich. Następnie pokrój je na 16 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wymieszaj z oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi i łyżeczką soli.
2kawałek duże bakłażany 2łyżka oliwa z oliwek 1łyżeczka zioła prowansalskie
Etap 2 /5
Włącz grill. Wybierz program manualny lub Bakłażan (w zależności od modelu) i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż na grillu plasterki bakłażana (konieczne może być upieczenie dwóch porcji) i zamknij grill. Postępuj zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aż bakłażan całkowicie się upiecze. Połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /5
Pokrój na plasterki ser mozzarella i pomidory. Na każdym plasterku bakłażana ułóż plasterek pomidora, plasterek sera mozzarella, liść bazylii, a na samym końcu kolejny plasterek bakłażana. Powtarzaj, aż utworzysz osiem małych hamburgerów.
2szt. pomidory 250g ser mozzarella do rozpuszczenia
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz program manualny, ustaw temperaturę na 180°C lub wybierz żółte ustawienie i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść bakłażanowe hamburgery na grillu i ostrożnie zamknij pokrywkę. Naciśnij OK i ustaw czas pieczenia na 5 minut.
Etap 5 /5
Podawaj od razu.