Balsamiczny filet wieprzowy z rozmarynowymi ziemniakami
- Całkowity czas 3 godz. 45 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
2 osób
400 g filet wieprzowy
80 ml ocet balsamiczny
40 ml oliwa z oliwek
1 łyżka Ciemny sos sojowy
2 łyżeczka brązowy cukier
0.5 łyżeczka pieprz
10 g liście rozmarynu
1 goździk ząbek czosnku
5 szt. ziemniaki
oliwa z oliwek
sól morska
1 gałązka rozmaryn
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Włóż składniki na marynatę do woreczka z zamknięciem błyskawicznym, dodaj filet i włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
400g filet wieprzowy 80ml ocet balsamiczny 40ml oliwa z oliwek 1łyżka Ciemny sos sojowy 2łyżeczka brązowy cukier 0.5łyżeczka pieprz 1goździk ząbek czosnku
Etap 2 /5
W międzyczasie umyj ziemniaki, potnij na klinki i pokryj oliwą z oliwek, solą morską i drobno posiekanymi liśćmi rozmarynu.
10g liście rozmarynu 5szt. ziemniaki oliwa z oliwek sól morska
Etap 3 /5
Połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku przez około 30–35 minut w temperaturze 180–200°C.
Blacha do pieczenia
Etap 4 /5
Gdy mięso skończy się marynować, wytrzyj marynatę, wybierz program manualny lub Wieprzowina (w zależności od modelu) i grilluj filet.
Etap 5 /5
Przed podaniem dopraw mięso i ziemniaki świeżo zmielonym pieprzem.
1gałązka rozmaryn