Bananowo-czekoladowe ciastka z płynnym środkiem - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bananowo-czekoladowe ciastka z płynnym środkiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    4 godz. 5 min.

Składniki

3 porcje

  • 360 g Mąka

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 210 g Cukier trzcinowy

  • 390 g Banan

  • 210 ml Olej

  • 60 ml Sok z cytryny

  • 3 szczypta Sól

  • 30 g Cukier puder

  • 20 g Kakao

  • 120 g Czekolada

  • 240 ml Śmietana kremówka 30%

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

(NADZIENIE) Połam czekoladę na kawałki i podgrzej śmietankę kremową w kuchence mikrofalowej. Doprowadź do gładkiej konsystencji widelcem, a następnie polej kostki lodu na tacy, aby wykonać 6 „czekoladowych kostek lodu”. Włóż do zamrażarki. Odstaw na co najmniej 4 godziny.

  • 120g Czekolada
  • 240ml Śmietana kremówka 30%

Etap 2 /6

(CIASTO) Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • 360g Mąka
  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona

Etap 3 /6

W misce rozgnieć miąższ bananowy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny ze szczyptą soli.

  • 210g Cukier trzcinowy
  • 390g Banan
  • 210ml Olej
  • 60ml Sok z cytryny
  • 3szczypta Sól

Etap 4 /6

Dodaj suche składniki i ugniataj widelcem aż składniki całkowicie się połączą. Trochę ponad połowę masy rozlej po równo do foremek na muffiny (najlepiej po 40 g na foremkę). Na środku każdej foremki połóż czekoladową kostkę lodową. Zalej resztą masy. Włóż foremki do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne partie.

Etap 6 /6

Przed wyjęciem z formy odstaw na 5 minut, podaj babeczki z lejącym nadzieniem jeszcze ciepłe, posypane gorzkim kakaem i cukrem pudrem.