Bezglutenowe bułeczki-muffiny z daktylami i kandyzowanym imbirem
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
40 g mąki ryżowej
10 g skrobi kukurydzianej
70 g mąki gryczanej
1 łyżka proszku do pieczenia (6 g)
1 jajko
30 ml oleju
60 g delikatnego miodu
80 g jogurtu naturalnego
40 g daktyli
30 g kandyzowanego imbiru
1 szczypta soli
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przesiej razem mąkę ryżową, mąkę kasztanową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia.
40g mąki ryżowej 10g skrobi kukurydzianej 70g mąki gryczanej 1łyżka proszku do pieczenia (6 g)
Etap 2 /6
W dużej misie wymieszaj jogurt, miód, jaja, olej i szczyptę soli.
1 jajko 30ml oleju 60g delikatnego miodu 80g jogurtu naturalnego 1szczypta soli
Etap 3 /6
Pokrój kandyzowany imbir i daktyle na małe kawałki, dodaj je do powyższej masy, a następnie dodaj uprzednio przesiane suche składniki. Wymieszaj wszystko łopatką lub drewnianą łyżką.
40g mąki ryżowej 10g skrobi kukurydzianej 70g mąki gryczanej 1łyżka proszku do pieczenia (6 g) 40g daktyli 30g kandyzowanego imbiru
Etap 4 /6
Wlej masę równomiernie do 6 foremek na babeczki, a następnie włóż je do Cake Factory.
Forma na 6 muffinek
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 6 /6
Przed wyjęciem z foremek pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.