Bezglutenowe bułeczki-muffiny z daktylami i kandyzowanym imbirem - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe bułeczki-muffiny z daktylami i kandyzowanym imbirem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

1 porcja

  • 40 g mąki ryżowej

  • 10 g skrobi kukurydzianej

  • 70 g mąki gryczanej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia (6 g)

  • 1 jajko

  • 30 ml oleju

  • 60 g delikatnego miodu

  • 80 g jogurtu naturalnego

  • 40 g daktyli

  • 30 g kandyzowanego imbiru

  • 1 szczypta soli

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przesiej razem mąkę ryżową, mąkę kasztanową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia.

  • 40g mąki ryżowej
  • 10g skrobi kukurydzianej
  • 70g mąki gryczanej
  • 1łyżka proszku do pieczenia (6 g)

Etap 2 /6

W dużej misie wymieszaj jogurt, miód, jaja, olej i szczyptę soli.

  • 1 jajko
  • 30ml oleju
  • 60g delikatnego miodu
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 1szczypta soli

Etap 3 /6

Pokrój kandyzowany imbir i daktyle na małe kawałki, dodaj je do powyższej masy, a następnie dodaj uprzednio przesiane suche składniki. Wymieszaj wszystko łopatką lub drewnianą łyżką.

  • 40g mąki ryżowej
  • 10g skrobi kukurydzianej
  • 70g mąki gryczanej
  • 1łyżka proszku do pieczenia (6 g)
  • 40g daktyli
  • 30g kandyzowanego imbiru

Etap 4 /6

Wlej masę równomiernie do 6 foremek na babeczki, a następnie włóż je do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.

Etap 6 /6

Przed wyjęciem z foremek pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.