Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów
- Całkowity czas 2 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 1 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
120 g Mąka kasztanowa
210 g Mąka gryczana
3 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
3 łyżeczka Soda oczyszczona
180 g Cukier brązowy
420 ml Mleko sojowe
180 ml Olej
45 ml Ocet jabłkowy
3 łyżka Kakao
510 g Pasta z kasztanów
750 g Tofu
45 g Cukier puder
90 g Niesolona woda z gotowanej ciecierzycy (aquafaba)
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przesiej razem 2 mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Etap 2 /9
Wymieszaj cukier, mleko sojowe i olej z odrobiną soli. Dodaj przesiane suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
Etap 3 /9
Wlej masę po równo do każdej formy do 6 muffinek, a następnie umieść je w Cake Factory.
Etap 4 /9
Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 5 /9
Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ostrożnie wyjmij z formy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Etap 6 /9
Zmiksuj lub wymieszaj pastę kasztanową i miękkie tofu na gładki krem.
Etap 7 /9
Za pomocą trzepaczki ubij wodę z ciecierzycy na sztywno (jak białka jaj). Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać bardzo zwartą pianę, przypominającą bezę. Wmieszaj tę pianę do mieszanki tofu i pasty kasztanowej.
Etap 8 /9
Wybierz 6 ładnych małych szklanych pucharków. Pokrój każde małe ciastko na 3 poziomowe warstwy. Nałóż warstwę musu kasztanowego na dno każdego pucharka. Na wierzchu ułóż warstwę ciasta. Przykryj mus. Na wierzchu połóż drugą warstwę ciasta. Ponownie przykryj musem. Na koniec nałóż wierzch każdego ciasta na ostatnią warstwę musu. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 9 /9
Posyp gorzkim kakao i podawaj.