Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    1 godz. 5 min.

Składniki

3 porcje

  • 120 g Mąka kasztanowa

  • 210 g Mąka gryczana

  • 3 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia

  • 3 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 180 g Cukier brązowy

  • 420 ml Mleko sojowe

  • 180 ml Olej

  • 45 ml Ocet jabłkowy

  • 3 łyżka Kakao

  • 510 g Pasta z kasztanów

  • 750 g Tofu

  • 45 g Cukier puder

  • 90 g Niesolona woda z gotowanej ciecierzycy (aquafaba)

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przesiej razem 2 mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • 120g Mąka kasztanowa
  • 210g Mąka gryczana
  • 3łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 3łyżeczka Soda oczyszczona

Etap 2 /9

Wymieszaj cukier, mleko sojowe i olej z odrobiną soli. Dodaj przesiane suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.

  • 120g Mąka kasztanowa
  • 210g Mąka gryczana
  • 3łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 3łyżeczka Soda oczyszczona
  • 180g Cukier brązowy
  • 420ml Mleko sojowe
  • 180ml Olej
  • 45ml Ocet jabłkowy

Etap 3 /9

Wlej masę po równo do każdej formy do 6 muffinek, a następnie umieść je w Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 4 /9

Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

Etap 5 /9

Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ostrożnie wyjmij z formy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Etap 6 /9

Zmiksuj lub wymieszaj pastę kasztanową i miękkie tofu na gładki krem.

  • 510g Pasta z kasztanów
  • 750g Tofu

Etap 7 /9

Za pomocą trzepaczki ubij wodę z ciecierzycy na sztywno (jak białka jaj). Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać bardzo zwartą pianę, przypominającą bezę. Wmieszaj tę pianę do mieszanki tofu i pasty kasztanowej.

  • 510g Pasta z kasztanów
  • 750g Tofu
  • 45g Cukier puder
  • 90g Niesolona woda z gotowanej ciecierzycy (aquafaba)

Etap 8 /9

Wybierz 6 ładnych małych szklanych pucharków. Pokrój każde małe ciastko na 3 poziomowe warstwy. Nałóż warstwę musu kasztanowego na dno każdego pucharka. Na wierzchu ułóż warstwę ciasta. Przykryj mus. Na wierzchu połóż drugą warstwę ciasta. Ponownie przykryj musem. Na koniec nałóż wierzch każdego ciasta na ostatnią warstwę musu. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Etap 9 /9

Posyp gorzkim kakao i podawaj.

  • 3łyżka Kakao