Bezglutenowe wegańskie tiramisu z kasztanów
- Całkowity czas 2 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 1 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
120 g Mąka kasztanowa
210 g Mąka gryczana
3 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
3 łyżeczka Soda oczyszczona
180 g Cukier brązowy
420 ml Mleko sojowe
180 ml Olej
45 ml Ocet jabłkowy
3 łyżka Kakao
510 g Pasta z kasztanów
750 g Tofu
45 g Cukier puder
90 g Niesolona woda z gotowanej ciecierzycy (aquafaba)
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przesiej razem 2 mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
120g Mąka kasztanowa 210g Mąka gryczana 3łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia 3łyżeczka Soda oczyszczona
Etap 2 /9
Wymieszaj cukier, mleko sojowe i olej z odrobiną soli. Dodaj przesiane suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
120g Mąka kasztanowa 210g Mąka gryczana 3łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia 3łyżeczka Soda oczyszczona 180g Cukier brązowy 420ml Mleko sojowe 180ml Olej 45ml Ocet jabłkowy
Etap 3 /9
Wlej masę po równo do każdej formy do 6 muffinek, a następnie umieść je w Cake Factory.
Forma na 6 muffinek
Etap 4 /9
Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 5 /9
Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ostrożnie wyjmij z formy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Etap 6 /9
Zmiksuj lub wymieszaj pastę kasztanową i miękkie tofu na gładki krem.
510g Pasta z kasztanów 750g Tofu
Etap 7 /9
Za pomocą trzepaczki ubij wodę z ciecierzycy na sztywno (jak białka jaj). Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać bardzo zwartą pianę, przypominającą bezę. Wmieszaj tę pianę do mieszanki tofu i pasty kasztanowej.
510g Pasta z kasztanów 750g Tofu 45g Cukier puder 90g Niesolona woda z gotowanej ciecierzycy (aquafaba)
Etap 8 /9
Wybierz 6 ładnych małych szklanych pucharków. Pokrój każde małe ciastko na 3 poziomowe warstwy. Nałóż warstwę musu kasztanowego na dno każdego pucharka. Na wierzchu ułóż warstwę ciasta. Przykryj mus. Na wierzchu połóż drugą warstwę ciasta. Ponownie przykryj musem. Na koniec nałóż wierzch każdego ciasta na ostatnią warstwę musu. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 9 /9
Posyp gorzkim kakao i podawaj.
3łyżka Kakao